• Home
  • Overheid
  • Verduurzaming gemeente Eindhoven krijgt boost met 3.400 zonnepanelen op zwemstadion

Verduurzaming gemeente Eindhoven krijgt boost met 3.400 zonnepanelen op zwemstadion

Op het dak van het Pieter van den Hoogenband zwemstadion komen 3.400 zonnepanelen. Deze panelen zorgen voor een jaarlijkse besparing van ruim 1 Gigawatt, dat gelijk staat aan het energieverbruik van 272 huishoudens per jaar.

Gemeente Eindhoven is momenteel druk bezig om haar vastgoed te verduurzamen met dit soort maatregelen. Eerder installeerde Van Hout 2.700 zonnepanelen op sport- en cultuuraccommodaties Sporthal de Vijfkamp en Tennishal Eindhoven-Noord, de Effenaar, Dynamo en Parktheater.

Zoveel mogelijk zonne-energie

Voor het zwemstadion was de wens om de opbrengst te maximaliseren door zoveel mogelijk panelen met een zo hoog mogelijke opbrengst op het dak te leggen. Gemeente Eindhoven koos voor zorgeloze zonne-energie. Van Hout is ook verantwoordelijk voor het werkend maken van alle panelen én voor een gegarandeerde opbrengst van de zonne-energie de komende 2 jaar.

“Daarom kiezen we voor een gefaseerde aanpak voor het leggen van zonnepanelen”, vertelt projectleider Maarten van Heeswijk. “Op deze manier blijven we leren tijdens de uitvoering, werken we efficiënter en leveren een beter eindresultaat. Aan het einde van elke dag hebben we steeds een volgend deel van de zonnepanelen draaiend.”

Adviseur verduurzaming vastgoed, Hans Van Hauwe is vanaf de start betrokken: “Het is een uniek zonne-energie project. Dat komt door de locatie, de hoeveelheid panelen, maar ook door de visie van onze opdrachtgever. Gemeente Eindhoven ziet zonne-energie als een verdienmodel. De netto besparing die deze verduurzaming oplevert, wordt ingezet om andere verduurzaming weer mogelijk te maken.”

Slim Verduurzamen Vastgoed

De verduurzaming is onderdeel van het gemeentebrede project Slim Verduurzamen Vastgoed (SVV). Het doel is dat accommodaties op termijn CO2-neutraal zijn. “Als gemeente geven we hiermee het voorbeeld”, zegt verantwoordelijk wethouder Rik Thijs (Energie en Klimaat). “De bedoeling is dat verduurzaming van ons vastgoed een goede katalysator is om vastgoed in de stad te verduurzamen.”

“Daarom gaan we nog een stapje verder. Op de planning staan verder nog het isoleren en het van ledverlichting voorzien van sporthallen en gymzalen.” Om alvast een verkenning te maken van de mogelijkheden, werkt Van Hout samen met de gemeente aan een plan voor het CO2-neutraal maken van een gymzaal. Door ‘energieneutraal’ te vertalen naar concrete plannen, helpen we de gemeente bij het maken van deze volgende stap.

Financiering

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de SDE+ subsidie voor zonnepanelen. Dankzij deze subsidie wordt de terugverdientijd op zonne-energie verkort en de opbrengst verhoogd.

Zonne-energie voor Vos Logistics
Lees de referentie
Severinus verduurzaamt
Lees de referentie
Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.