• Home
  • Nieuws
  • GGz Breburg koos voor zorgeloze zonne-energie

GGz Breburg koos voor zorgeloze zonne-energie

“De mensen van Van Hout hebben letterlijk en figuurlijk een stapje extra gezet.”

Ruth Verhagen is manager Vastgoed & Facilitair bij GGz Breburg in Tilburg: “We zijn al langere tijd bezig met verduurzamen en zetten kleine en grote stappen, vaak achter de schermen. Ook staat duurzaamheid bij alle grote vastgoedprojecten op de agenda. Naast dat de wet ons dwingt om te verduurzamen, zijn we ook overtuigd van onze maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid als zorgorganisatie in de regio Tilburg en Breda.”

“Daarom wilden we een zichtbaar statement maken met zonnepanelen op de daken van onze locaties. Via dit eerste organisatiebrede project laten we zien dat duurzaamheid bij ons écht een belangrijk onderwerp is. Deze keuze helpt bovendien bij de cultuuromslag waar we binnen onze organisatie aan werken.”

Op zoek naar een partner voor financiering en uitvoering

“Omdat we wilden dat ons zonne-energie project ook zou renderen, was het aanvragen van SDE+ subsidie stap 1. Vervolgens gingen we op zoek naar een geschikte aanbieder. Maar omdat we een optie voor uitvoering én financiering wilden, paste geen enkele aanbieder bij onze vraag. Als zorgorganisatie zijn we aangesloten bij twee Green Deals. Toen we dit vraagstuk tijdens een bijeenkomst inbrachten, adviseerde de BOM (Brabantse OntwikkelingsMaatschappij) om eens te gaan praten met Van Hout.”

Ruth vertelt dat de match snel was gemaakt: “Van Hout was financieel de beste partij, maar paste ook bij ons qua visie en bedrijfscultuur. Het voelde echt als een partner en dat is wat we zochten. Want zonnepanelen kan ik overal kopen, maar de begeleiding, het waarmaken van afspraken en de korte oplevertijd gaven voor ons de doorslag.”

Keuze voor hoogste rendement

“De mensen van Van Hout hebben echt hard gelopen om alles waar te maken. Ik zie ze nog staan in december op het dak. Er werd van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gewerkt en letterlijk en figuurlijk een stapje extra gezet. Daarnaast keek Van Hout serieus mee naar de mogelijkheden voor huur, koop of externe financiering. Uiteindelijk bleek dat het qua rendement het meest gunstig was als GGz Breburg de panelen zelf zou kopen.”

Ook Maurice Roovers, projectleider duurzaam, geeft een compliment aan het team van Van Hout: “Er is in een korte tijd veel werk verzet terwijl de agenda’s al vol zaten. Door ieders inzet is het project ‘een veilige haven ingevaren’. Terugkijkend is er volgens mij een prima gevoel ontstaan. Een heel mooie samenwerking gebaseerd op korte communicatielijnen waar we op kunnen bouwen en vertrouwen. Wat mij betreft een solide basis om de verduurzaming van GGz Breburg de komende tijd verder op te pakken en uit te bouwen.”

Duurzaamheid als stip op de horizon

“Verduurzamen is voor ons een stip op de horizon”, zegt Ruth. “En we willen concrete stappen zetten op weg naar die stip. Daarom committeren we ons via Green Deals met de gemeente Breda en Hart van Brabant om voor minimaal twee locaties bronzen certificaten op duurzaamheid te halen. Als het lukt, rollen we de stappen die we daarvoor moeten zetten, als een olievlek over de hele organisatie uit.”

“Het is best spannend om zo’n commitment uit te spreken, want het gaat verder dan besparen en opwekken van energie. Je moet bijvoorbeeld ook nadenken over afval, mobiliteit en medicijngebruik. Verlichting en energiemonitoring horen eveneens in dit rijtje thuis. Dan is het fijn als je een partner hebt zoals Van Hout, want die kunnen helpen om de mogelijkheden voor verdere verduurzaming in kaart te brengen.”

Zonne-energie voor GGz Breburg in cijfers

Aantal panelen: 955 stuks
Aantal locaties: 5 locaties in Tilburg en Breda
Bijzonder: van 7 panelen tot 190 panelen per dak
Opwekking panelen: 319.91 kWp
Stroomproductie: 288.000 kWh, genoeg voor 83 huishoudens

Meer weten over onze duurzame installatie oplossingen voor zorg en woongemeenschappen? Neem contact op. Of lees meer over zorgeloze zonne-energie en onze duurzame projecten.

Severinus verduurzaamt
Lees de referentie
Zonne-daken voor De Heiberg
Lees de referentie
Daken vol zonne-energie Eindhoven
Lees de referentie
Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.