Energieneutraal magazijn voor Vos Logistics

In 2013 had Van Hout de lead bij de bouw van het BREEAM gecertificeerd logistiek centrum voor Vos Logistics. In 2019 wordt een volgende stap gezet met maar liefst 2.650 m2 zonnepanelen die zorgen voor een forse vermindering van de CO2-uitstoot. Het bewijs dat een duurzaam gebouw een toekomstbestendig gebouw is.

Van energie besparen naar energie opwekken

Gebouweigenaar Goevaers en gebouwgebruiker Vos Logistics zetten de volgende stap in de verduurzaming van dit magazijn door energie op te wekken via zonnepanelen.

QESHS-coördinator (kwaliteit, milieu, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid) Eveline Vermeulen van Vos Logistics: “Zonnepanelen zijn een oplossing om de CO2 -uitstoot van kantoren en magazijnen te verminderen. Fijn dat we samen met de gebouweigenaar, OVVIA en Van Hout van ons zonnepanelen project een rendabele business case konden maken.”

Duurzame oplossingen voor logistiek centrum

Energie wordt opgewekt door 1.560 zonnepanelen van 310Wp op het dak. Hiermee wordt op jaarbasis 483.6 kWp opgewekt, daarmee is het magazijn in Roosendaal bijna energieneutraal.

De gebouweigenaar exploiteert de zonnepanelen samen met ESCo OVVIA. Een deel van de opgewekte energie wordt afgenomen door gebruiker Vos Logistics. Van Hout is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de panelen voor de komende 15 jaar.

Tevreden over het proces

Eveline Vermeulen: “In ons magazijn in Roosendaal slaan wij producten op die temperatuurgevoelig zijn waardoor er veel energie verbruikt wordt door de vloerverwarming en het reguleren van de temperatuur. Voor het opslaan van sommige producten moeten we ons daarnaast houden aan verordeningen voor het werken met gevaarlijke materialen. Hiermee moest ook rekening worden gehouden bij het opstellen van het plan voor de zonnepanelen.”

Frank Schets, operationeel manager bij Vos Logistics kijkt tevreden terug op het proces: “Het is prettig dat Van Hout vooraf alle werkzaamheden kwam doorspreken en wilde afstemmen. Dankzij inzage in de planning wist ik precies wanneer er gewerkt werd en door wie. Zo kon ik onze organisatie prima voorbereiden en de veiligheid van alle betrokkenen in de gaten houden.”

Een korte terugblik naar 2013

In naam van Vos Logistics en bouwonderneming Goevaers & Znn. kreeg Van Hout opdracht tot de bouw van een uiterst duurzaam en energiezuinig logistiek centrum met extra aandacht voor het welzijn van de medewerkers en een groene omgeving.

De keuze was om het project aan te vliegen vanuit de scherpe internationale BREEAM-eisen en integraal samen te werken met opdrachtgever, bouwteam en gebruiker. Met de fiscale regeling MIA\VAMIL werd er een volledig duurzaam en toekomstbestendig magazijn neergezet met aanzienlijk lagere exploitatiekosten voor onderhoud en energie. Vos Logistics voldeed aan de eisen van klimaatwetgeving en bood een hoog comfort voor de medewerkers en klanten. 

Optimale mix tussen comfort en duurzaamheid

  • Ventilatie, verwarming en koeling zijn op elkaar afgestemd door lage temperatuur vloerverwarming (LTV-verwarming), zomernachtventilatie en inductieunits.
  • Koeling van het gebouw gebeurt door een gesloten bronsysteem. Een hoog rendement warmtepomp zorgt voor de (basis) vloerverwarming, HR+++ cv ketels vangen de piekbelasting op.
  • De verlichting in de kantoorruimtes wordt geregeld door bewegingsmelders, de verlichting aan de raamzijde is voorzien van een dagregeling die de intensiteit aanpast naar gelang het weertype.  In de hal is er gekozen voor LED-verlichting met bewegingssensoren (minder warmte afgifte, minder energieverbruik, langere levensduur).
  • Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor spoelen van toiletten en het sproeien van de tuin. Bovendien is er waterbesparend sanitair geplaatst en werken de wastafelkranen elektronisch en met debietbeperking. Het warmwater leidingnet is voorzien van een circulatiesysteem om wachttijden te verkorten. Het koudwater leidingnet is voorzien van lekdetectie.

Naast bovenstaande ‘bijzondere’ duurzame oplossingen, zijn er oplaadpunten voor elektrische auto’s, is er gestuurde regeltechniek voor ventilatie en frisse lucht / CO2, zijn er diverse soorten bemetering aangebracht om het energieverbruik inzichtelijk te krijgen en te monitoren en heeft het kantoorgebouw een hoge isolatiewaarde (Rc. 5,0).

Meer weten over onze duurzame installatie oplossingen voor commercieel vastgoed? Neem contact op. Of lees meer over onze duurzame projecten.

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.