Bedrijfspand VDL: Comfortabel, intelligent, duurzaam

VDL Kunststoffen is een onderdeel van de VDL Groep. Als toeleverbedrijf heeft VDL Kunststoffen meer dan 50 jaar specialistische ervaring in het (2K)spuitgieten van technische componenten voor automotive, farmacie, industrie en transport. Op het bedrijvenpark in Nederweert, naast de A2, staat een gloednieuw en duurzaam bedrijfspand.

Meest duurzame oplossing, maximale subsidie

Van Hout adviseurs en installateurs is vaste partner van VDL. Koen van Heeswijk, directeur Van Hout: “VDL vroeg ons het bestek te schrijven voor de nieuwbouw van VDL Kunststoffen. Het ging om de proces- en de gebouwgebonden energie.

Specifieke vraag: adviseer ons duurzame oplossingen met hoog rendement en maximale fiscale optimalisatie. Een uitdaging die precies in ons straatje past.”

Kou van buiten koelt het productieproces 

De restwarmte van het productieproces verwarmt het bedrijfspand 

109 ton CO2 reductie door gebruik van restwarmte

De belangrijkste energiebesparing en meest duurzame oplossing werd gevonden in een koppeling met de restenergie van het productieproces. VDL Kunststoffen is 24 uur per dag in bedrijf. Allereerst wordt de kunststof verwarmd tot vloeibaar om te spuitgieten. Eenmaal gereed, moet de kunststof weer worden afgekoeld voor verdere bewerking. Met de restwarmte werd tot op heden niets gedaan.

Van Hout bedacht een oplossing om de restwarmte van het productieproces te gebruiken voor het verwarmen van het bedrijfspand (15.000 m2 hal en 2.000 m2 kantoor). De restwarmte is voldoende om het volledige pand te verwarmen. Het resultaat? Een optimale combinatie van installaties voor comfort en gebruik van restenergie uit het productieproces.

Koude van buiten koelt productieproces

Daarnaast adviseren we maximaal gebruik van vrije koeling. Via droge koelers op het dak wordt de kou van buiten gebruikt om het dagelijkse productieproces te koelen. De koude wordt opgeslagen in bufferkelders met hoogwaardige pompen. Na doorrekening van de Total Cost of Ownership van diverse alternatieven, adviseerde Van Hout hoogwaardige pompen met een lange levensduur.

Ontwerp in Revit

De tekeningen van de procesinstallatie worden gemaakt in Revit. Dit programma maakt het mogelijk tekeningen te maken op basis van variabelen (Building Information Modeling, ofwel BIM). Er wordt een intelligent 3d-model gecreëerd. Een wijziging van het model wordt direct op alle gerelateerde plaatsen doorgevoerd. De hele presentatie van het model blijft dus actueel. Een BIM-model bevat informatie voor verschillende disciplines en voor verschillende bouwfasen (van concept t/m de sloop). Onderstaand een tekening in Revit van de voortgang van het ontwerp van de procesinstallaties voor VDL Kunststoffen.

Maximaal fiscaal voordeel dankzij duurzame installaties

Door ruimschoots te voldoen aan de wettelijke eisen (van nu en in de nabije toekomst), voldoet de nieuwbouw van VDL Kunststoffen aan certificering door GPR Gebouw. GPR Gebouw maakt duurzaamheid zichtbaar via vijf thema’s: Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Mede dankzij de GPR certificering komt de nieuwbouw van VDL in aanmerking voor fiscaal voordeel uit de energie-investeringsaftrek (EIA) en de regeling milieu-investeringsaftrek (MIA).

Spannende verhuizing

De verhuizing van 65 machines naar Nederweert is een fikse logistieke uitdaging. Vervoer, materiaal en mensen; alles moet op het juiste moment op de juiste locatie samenkomen. Want ook gedurende de verhuizing gaan de primaire processen van VDL Kunststoffen 24/7 door. Lees alles over de grote test proceskoeling en de verhuizing.

Samenwerking

VDL koos voor hetzelfde bouwteam als bij de bouw van VDL Fibertech Industries in Hapert. Architect, constructeur, bouwkundig aannemer, installateur en elektricien; de partijen zijn gewend om intensief samen te werken en kennis te delen.

Herman Borgmans, projectleider Van Hout: “Mede door onze efficiënte samenwerking én een optimale voorbereiding, loopt het bouwproces straks sneller en soepeler.” Ook Stijn Kennis, coördinator bij VDL Vastgoed bv deelt deze mening: “Werken in een bouwteam past bij onze bedrijfsfilosofie: ”Kracht door Samenwerking.” Dat dit team al goed op elkaar ingespeeld is, is daarbij een mooie bonus!” Begin 2018 is de oplevering van de duurzame nieuwbouw van VDL Kunststoffen.

Kengetallen VDL Kunststoffen

  • Oppervlakte: 15.000 m2 hal en 2.000 m2 kantoor
  • Contractwaarde: 1,6 miljoen
  • Oplevering: begin 2018
  • Besparing: 109 ton CO2 door gebruik van restwarmte voor verwarming
  • Techniek: Restwarmte van productieproces verwarmt hal en kantoren. Koude van buiten koelt productieproces

Meer weten over onze duurzame installatie oplossingen voor commercieel vastgoed? Neem contact op met Van Hout.

Benieuwd naar úw fiscaalvoordeel?
Wij rekenen het uit
De geheimen achter ons succes
Gratis whitepaper
Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.