Nieuws

TU/e Atlas wordt het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld

oogenlust-bewerkt-2Zonnepanelen voor voormalig hoofdgebouw TU/E maken een gasaansluiting overbodig. Daarmee wordt Atlas het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld. Samen leveren de zonnepanelen elk jaar minimaal 500.000 kilowattuur via zonnestroom. Dit is gelijk aan de stroomproductie voor 152 huishoudens!

1538 PV-panelen

De PV-panelen op het dak van Spectrum hebben een totaal vermogen van 267.680 kilowattpiek. De panelen zijn onder regie van Van Hout in de laatste twee weken van oktober geplaatst. Later dit jaar volgen nog 1538 PV panelen op het dak van Studentensportcentrum.

Breeam outstanding gehaald

BREEAM-NL beloont het ontwerp voor het gerenoveerde gebouw met het hoogst haalbare duurzaamheidspredicaat ‘outstanding’. Het wordt straks het vijfde gebouw op de campus dat het zonder gasaansluiting kan stellen.

Thijs Meulen, dienst huisvesting TU/e: “Er zijn straks zoveel windmolen- en PV-parken, dat we niet meer willen insteken op fossiele brandstoffen. Daardoor houden we alleen het elektriciteitsverbruik over, dat we deels gaan compenseren met 2.500 zonnepanelen op Spectrum en het Studentensportcentrum. Die leveren straks minimaal een half miljoen kilowattuur per jaar op. Voor het draaien van de gebouwinstallaties hebben we zo’n 650.000 kilowattuur per jaar nodig, waarvan we dus een groot deel zelf opwekken.”

Samenwerking OVVIA en Van Hout

De universiteit schaft de panelen niet zelf aan, vertelt Ronald van Nattem, Hoofd Beheer en Onderhoud van Dienst Huisvesting. “Het is niet onze core business om energie op te wekken en we wilden ook geen risico dragen. OVVIA krijgt daarom van ons de gelegenheid om panelen op onze daken te plaatsen. Zij zorgen voor installatie en onderhoud en in ruil daarvoor garanderen we dat we de komende vijftien jaar de opgewekte stroom afnemen.” OVVIA schakelde Van Hout in voor de techniek en installatie van de PV-panelen.”

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de subsidieregeling SDE+ van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bron: www.cursor.tue.nl en Solar magazine

23

Slim installeren zorgt direct voor kosten besparingen.

Jan van Hout
Hoe duurzaam wilt u zijn?
Begin met besparen
Neem contact met ons op
De Run 5443,
5504 DG Veldhoven
(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Routebeschrijving >
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.