• Home
  • Nieuws
  • Wens van cliënt centraal bij vernieuwd gebouw Ark 9 van Severinus

Wens van cliënt centraal bij vernieuwd gebouw Ark 9 van Severinus

Een locatie voor leren, werken en vrije tijd waar mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking graag willen zijn. Dat is het uitgangspunt voor de grootschalige verbouwing van het verouderde gebouw Ark 9. Veiligheid en bewegingsruimte spelen een grote rol in het ontwerp. De cliënt is het centrale middelpunt. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk thema.

Het proces

Mark Coppens van Coppens Bouwmanagement begeleidde het proces namens Severinus: “In nauw overleg met de afdeling huisvesting én de zorgmedewerkers van Severinus kwamen we tot een ontwerp dat aansloot op de wensen qua indeling, comfort en techniek. Dat betekende een grondige verbouwing waarbij alle installaties vervangen werden. Alles werd duurzaam vernieuwd.”

“Wens van Severinus was om te werken met vertrouwde partners voor de uitvoering. Van Hout is al bijna 20 jaar aan Severinus verbonden als installateur en weet wat belangrijk is voor Severinus en de cliënten. Daarnaast kopiëren ze niet 1-op-1 het plan, maar durven kritische vragen te stellen en met alternatieven te komen. Op die manier tillen ze de uitvoering naar een hoger niveau.”

De uitdaging

Het bestaande gebouw Ark 9 werd totaal gestript. Alleen de constructie en buitenschil bleven behouden. In het gebouw bevindt zich de nachtzorg met de oproepinstallatie. Deze installatie moest ook tijdens de verbouwing continu in bedrijf blijven.

“Van Hout was een betrouwbare partner tijdens de uitvoering. Ze werkten met complete tekeningen, stelden duidelijke vragen, hielden zich aan gemaakte afspraken en waren flexibel als dat nodig was. Ook de samenwerking met het bouwteam was erg prettig.” Mark Coppens van Coppens Bouwmanagement voor Severinus

Unieke oplossing

Severinus zet met Ark 9 de stap naar een gasloos gebouw. Roy Willems is projectleider bij Van Hout: “Als huisinstallateur kijken we constant naar de verduurzamingsmogelijkheden die er zijn. Fijn dat we met Severinus echt op één lijn zitten. We mochten een mooie vertaalslag maken van de wensen en eisen. Zo blijven we samen vooroplopen met verduurzaming van de zorg in onze regio.”

“Uniek is de 4-pijps warmtepomp die we installeerden”, zegt Roy. “De warmtepomp kan tegelijkertijd koelen en verwarmen en dat betekent elke dag een comfortabel binnenklimaat. Daarnaast is deze warmtepomp zeer energiezuinig omdat alle warmte wordt herwonnen. Bovendien werkt de warmtepomp ideaal samen met de vloerkoeling en vloerverwarming.” Voor de warmtepomp werd ISDE-subsidie aangevraagd.

In Ark 9 zijn er meerdere ruimtes die afwisselend bezet zijn zoals het restaurant en de muziekruimte. Roy: “Daarom meten we het aantal mensen in een ruimte op basis van CO2. Meer CO2 betekent meer aanvoer van frisse lucht. Minder CO2? Dan is er veel minder toevoer van frisse lucht nodig.” Met een compleet gebouwbeheersysteem monitort Van Hout al deze installaties en bespaart Severinus energie.

Prachtig eindresultaat

“Wij zijn heel tevreden over het eindresultaat. Samen hebben we een verouderd gebouw getransformeerd naar een gasloos, modern en toekomstbestendig gebouw. En de gemaakte investering betaalt zich terug in fors lagere exploitatiekosten.” Mark Coppens

Het interieur van Ark 9 is volledig afgestemd op de belevingswereld van de cliënten. Met een boomruimte, waterwereld, techniekruimte, muziekstudio en een hemelplafond is er voor iedereen een fijne plek om de dag door te brengen.

“De zeven basisvertrekken met elk een eigen thema zijn de kracht van het pand. Ook de verschillende kleinere ruimtes en de ingebouwde hoekjes en nissen maken Ark 9 echt uniek. Stap een willekeurige ruimte binnen en je weet direct waar je bent en wat je komt doen,” vertellen regiebegeleider Marijke van Oosteren en activiteitenbegeleider Sylvia Rietveld (bron: veldhoven magazine 2020).

De volgende stap

Een duurzaam gebouw, duurzame installatietechniek en duurzaam beheer en onderhoud. De volgende stap is het duurzaam opwekken van energie. Roy: “Daarom installeerden we zonnepanelen op het dak. Severinus wekt daarmee eigen stroom op en dat past volledig bij hun wens voor verdere verduurzaming. Voor de zonnepanelen is succesvol SDE+ subsidie aangevraagd.  

Meer weten over onze duurzame installatie oplossingen voor zorg en woongemeenschappen? Neem contact op. Of lees meer over onze duurzame projecten.

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.