Zorg & woongemeenschap

De bijzondere herontwikkeling van Fort Isabella

Fort Isabella is een prachtige locatie in Nederland. Deze voormalige kazerne in Vught wordt herontwikkeld tot een unieke samenleving door het samenbrengen van wonen, werken, recreatie en educatie, waar gastvrijheid en betrokkenheid centraal staan.

Het ontwerpteam is met MTD Landschapsarchitecten, Hilberinkbosch Architecten, WakkerArchitecten en projectontwikkelaar INSPIRE Real Estate compleet en ook aannemersbedrijven Wijnen en De Bonth van Hulten staan met hun specialistische onderaannemers (zoals Van Hout adviseurs en installateurs) in de startblokken.

Initiatiefnemer Tjeerd Saatrube die samen met Olivier Koning de Isabella Groep vormt: “We zijn klaar om aan het grote werk te beginnen.”

Rechts bovenin op de kaart ligt gebouw 5 waar Van Hout de installaties vernieuwt en uitbreidt.

Historie van Fort Isabella

Fort Isabella is de stadse groene schakel tussen ’s-Hertogenbosch en Vught. Het historische fort verbindt de natuurgebieden Gement en de Bossche Broek. Deze gastvrije locatie ademt 400 jaar geschiedenis met een moderne, stadse dynamiek. Het merendeel van de huidige gebouwen stamt uit 1916. De oorspronkelijke functies waren: logiesgebouw, slaapzalen, officiersvertrekken, compagnieburelen, rustkamer, waslokalen, nachtprivaten en opslag op zolder. Bijzonder is dat de oorspronkelijke gevels, indeling en trappenhuis door de jaren heen zijn behouden zijn.

Olivier Koning: “Alles wat wij doen, is geworteld in de historie. Maar wat we toevoegen, is wel heel erg van nu en daarmee toekomstbestendig en duurzaam. Zo kan Fort Isabella de moderne, goed georganiseerde en slim werkende buitenstad op gekoesterde historische grond worden, die we voor ogen hebben.”

Op weg naar een unieke samenleving

Het hele terrein en de bestaande gebouwen worden herontwikkeld waarbij bestaande materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Er komt een mix van woningen voor 55-plussers, horeca gelegenheden, een kleinschalig hotel, studio’s voor studenten, een kleinschalig huis met persoonlijke service en zorg voor mensen met dementie, appartementen voor verstandelijk beperkten met ruimte voor individuele bewoning met begeleiding, ambachtelijke detailhandel, kantoorruimtes voor bedrijven in uiteenlopende vakgebieden, een kinderdagverblijf een vitaalplein en cultuurcentrum.

Wat in de 17e eeuw werd gebouwd als dapper fort in de Zuiderwaterlinie wordt nu met visie en aandacht getransformeerd tot buitenstad om van te houden. Welkom op het nieuwe Fort Isabella. Een mix van wonen, werken, recreatie en educatie. Een buitenstad waar het goed toeven is voor bewoners, ondernemers, studenten, bezoekers en natuurliefhebbers. Bekijk de video op youtube

De herontwikkeling van gebouw 5

Van Hout is betrokken bij de herontwikkeling van gebouw 5. Dit gebouw is in 1955 gebouwd als brandweerkazerne en was de laatste jaren in gebruik als theaterzaal. Het gebouw heeft een sobere, utilitaire architectuur die kenmerkend is voor de jaren 1950. Het idee was om de loods te slopen en nieuwbouw te zetten. Dat idee is bijgestuurd en de loods blijft gespaard.

Tjeerd Saatrube: “De indeelbare structuur van de garagedeuren biedt ruimte aan maximaal 15 losse kantoorunits van twee lagen. Om de wensen van de toekomstige huurders in te vullen worden meerdere units samengevoegd tot een modern kantoor. Het wordt echt gaaf, heel industrieel.”

De bouw duurt zo’n acht maanden. De vloer van de eerste etage is direct voorzien van de vloerverwarming en afgewerkt om eventuele schade aan de rest van het gebouw te voorkomen. Ook de luchtbehandelingskast is voor het sluiten van het dak geplaatst.

Na het sluiten van het dak starten we met het plaatsen van de zonnepanelen en het resterende installatiewerk zoals de verwarming, koeling en ventilatie. De warmte en koude wordt opgewekt met een luchtwarmtepomp aangevuld met het warmtenetwerk van Fort Isabella.

Impressie gebouw 5 Fort Isabella

Bekijk meer referenties

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.