• Home
  • Thema
  • Duurzame gebouwen voor Fort Isabella

Duurzame gebouwen voor Fort Isabella

Fort Isabella is een prachtige locatie in Nederland. Deze voormalige kazerne in Vught wordt deels herontwikkeld en deels opnieuw opgebouwd tot een unieke samenleving door het samenbrengen van wonen, werken, recreatie en educatie, waar gastvrijheid en betrokkenheid centraal staan.

Bekijk de actuele kaart met gebouwen en bestemmingen.

Historie van Fort Isabella

Fort Isabella is de stadse groene schakel tussen ’s-Hertogenbosch en Vught. Het historische fort verbindt de natuurgebieden Gement en de Bossche Broek. Deze gastvrije locatie ademt 400 jaar geschiedenis met een moderne, stadse dynamiek.

Veel van de bestaande gebouwen stammen uit 1916. Bijzonder is dat de gevels, indeling en trappenhuizen door de jaren heen zijn behouden zijn.

Olivier Koning is samen met Tjeerd Saatrube initiatiefnemer: “Alles wat wij doen, is geworteld in de historie. Maar wat we toevoegen, is wel heel erg van nu en daarmee toekomstbestendig en duurzaam. Zo kan Fort Isabella de moderne, goed georganiseerde en slim werkende buitenstad op gekoesterde historische grond worden, die we voor ogen hebben.”

Op weg naar een unieke samenleving

Het hele terrein met de bestaande gebouwen wordt herontwikkeld waarbij bestaande materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Er komt een mix van woningen voor 55-plussers, horeca gelegenheden, een kleinschalig hotel, studio’s voor studenten, een kleinschalig huis met persoonlijke service en zorg voor mensen met dementie, appartementen voor verstandelijk beperkten met ruimte voor individuele bewoning met begeleiding, ambachtelijke detailhandel, kantoorruimtes voor bedrijven in uiteenlopende vakgebieden, een kinderdagverblijf een vitaalplein en cultuurcentrum. Bekijk de video op youtube

De herontwikkeling van gebouw 5 en 6

Van Hout is betrokken bij de herontwikkeling van meerdere gebouwen. Gebouw 5 is inmiddels klaar en nu is Gebouw 6 aan de beurt. Ook leggen we het warmtenet aan.

Gebouw 5 – werken & ondernemen

Gebouw 5 is in 1955 gebouwd als brandweerkazerne en was de laatste jaren in gebruik als theaterzaal. Het gebouw heeft een sobere, utilitaire architectuur die kenmerkend is voor de jaren 50. Het idee was om de loods te slopen en nieuwbouw te zetten. Dat idee is bijgestuurd en de loods blijft gespaard.

Tjeerd Saatrube: “De indeelbare structuur van de garagedeuren biedt ruimte aan maximaal 15 losse kantoorunits van twee lagen. Om de wensen van de toekomstige huurders in te vullen worden meerdere units samengevoegd tot een modern kantoor. Het wordt echt gaaf, heel industrieel.”

De bouw duurde zo’n acht maanden. De vloer van de eerste etage is direct voorzien van de vloerverwarming en afgewerkt om eventuele schade aan de rest van het gebouw te voorkomen. Ook de luchtbehandelingskast is voor het sluiten van het dak geplaatst.

Na het sluiten van het dak startten we met het plaatsen van de zonnepanelen en het resterende installatiewerk zoals de verwarming, koeling en ventilatie. De warmte en koude wordt opgewekt met een luchtwarmtepomp aangevuld met het warmtenetwerk van Fort Isabella.

Gebouw 6 – zorghuis

Mensen met dementie of een licht verstandelijke beperking vinden een warm en liefdevol thuis in één van de twee zorghuizen. Gebouw 6, oftewel Zorghuis Ome Jan, krijgt 22 één-persoons appartementen en 4 tweepersoons appartementen. De omgeving is ideaal voor deze bewoners en hun mantelzorgers, want er is veel groen en er zijn allerlei voorzieningen om uitjes te maken.

Bekijk meer referenties

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.