• Home
  • Nieuws
  • Heerbeeck College kiest voor optimaal leerklimaat met variabel volume systeem

Heerbeeck College kiest voor optimaal leerklimaat met variabel volume systeem

Ongeveer twee jaar geleden werd Van Hout huisinstallateur voor de VOBO-scholen. Dit samenwerkingsverband bestaat uit het Kempenhorst College te Oirschot en het Heerbeeck College te Best.

Problemen met luchtkwaliteit

Tijdens het dagelijks onderhoud bij het Heerbeeck College hoorden we pijnpunten en problemen op het gebied van de luchtkwaliteit. Omdat Van Hout ervaring heeft met het project Frisse Scholen, besloten we een inventarisatie te doen bij het Heerbeeck College. Metingen van temperatuur en CO2 lieten zien dat de luchtkwaliteit in bepaalde lokalen niet voldeed aan Frisse Scholen klasse B.

Peter Maas, projectleider: “Ik vind het top dat het bestuur van de scholen zo bewust streeft naar een optimale luchtkwaliteit.”

Op weg naar Frisse School klasse B

In scholen is de koelvraag groter dan de warmtevraag. Mensen zijn kleine kacheltjes en door de hoge bezettingsgraad in de lokalen, is het een uitdaging om de binnentemperatuur en luchtkwaliteit optimaal te houden.

Op dit moment wordt alle lucht gelijk verdeeld over alle lokalen. Maar niet alle lokalen zijn op elk moment volledig bezet. Dat betekent dat we op dat gebied winst kunnen behalen.

Variabel volumesysteem

Met een variabel volume systeem (VAV) kun je per lokaal de hoeveelheid lucht regelen en variëren. Er hangt een kleine meter in elke ruimte die het CO2 gehalte meet. Afhankelijk van de bezetting stuurt de meter de toevoer van frisse lucht aan. Een tweede voordeel is dat het VAV-systeem optimaal gebruik maakt van de beschikbare lucht en daarmee ook energiezuinig is.

Van standaard naar variabel

Veel leerlingen in een lokaal? Dan is er meer toevoer van frisse lucht nodig. Weinig of geen leerlingen in een lokaal? Dan is er veel minder toevoer van frisse lucht nodig. Het grootste voordeel van deze techniek is dat we de bestaande luchtbehandelingskast en de grote hoofdkanalen kunnen behouden.

Het Heerbeeck College was enthousiast over deze oplossing en koos voor een pilot van 8 lokalen op de eerste verdieping. Van Hout monitort op afstand en stelt bij waar nodig. “Die monitoring is voor ons van belang en ook voor de klant”, vertelt Peter. “We willen natuurlijk bewijzen dat onze aanpak werkt. Monitoring geeft ons die cijfermatige onderbouwing.”

Eerste resultaten

De eerste testresultaten én reacties zijn heel positief. Peter: “We verwachten dat deze aanpak wordt uitgerold over andere etages. Daarnaast zijn we als huisinstallateur vanaf een heel vroeg stadium betrokken bij verbouwingen van de school. Zo kunnen we samen met de opdrachtgever nog beter invulling geven aan ventilatie en frisse lucht in de school.”

Meer comfort, lagere kosten?
Sluit een flexibel onderhoudscontract
 
banner-support
lees meer
Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.