Delta Electronics gaat voor LEED Gold

Nieuwbouw op Automotive Campus Helmond

Delta Electronics is een grote speler in automotive, energie-infrastructuur en automatisering. In Helmond wil het bedrijf groeien. Daarom bouwen ze aan een nieuw en duurzaam pand op de Automotive Campus in Helmond.

Een slimmer en groener gebouw

Het nieuwe, hoogwaardige kantoorgebouw voldoet aan strenge milieu-ontwerpeisen. De wens is om een LEED Gold-certificering te behalen. Een LEED-gebouw is groen in ontwerp, constructie, exploitatie, onderhoud, kosten en prestaties.

“We hebben ons oog gericht op de planeet. Met producten die bijdragen aan een betere wereld en die klanten helpen efficiënter te worden.” Dalip Sharma, topman van Delta Electronics.

Meerwaarde voor bouwteam

Van Hout is door hoofdaannemer Bouwbedrijf Van de Ven betrokken voor de W-installaties. Meewerkend voorman bij Van Hout, Stefan van Empel: “We zorgen voor duurzame ventilatie met twee luchtbehandelingskasten, een 4-pijps warmtepomp zorgt voor koeling en verwarming. We pakken ook het loodgieterswerk aan: voor de sanitaire installaties, hemelwaterafvoeren, riolering en brandbeveiligingsvoorzieningen.”

“Daarnaast leggen we 360 zonnepanelen op het dak én zijn we verantwoordelijk voor het inregelen van het BMS (Building Management Systeem). Het doel van Delta is dat straks alle gebouwen in Europa op één BMS zijn aangesloten, daarom zijn alle energiestromen van bemetering voorzien.”

“Dit kloppend hart van de gebouwtechniek is voor Delta Electronics een zeer belangrijk onderdeel van het werk. Delta is namelijk leverancier van (delen van) dit systeem. Het BMS in deze nieuwbouw wordt direct een referentie om hun nieuwste producten te tonen aan klanten.”

Een gouden plak

Herman Borgmans, projectleider bij Van Hout: “De zeer hoge duurzaamheidseisen maken het project extra leuk. Grote voordeel is dat we thuis zijn in gebouwcertificeringen zoals BREEAM en GPR. We kennen de manier van werken en weten wat er van ons verwacht wordt. Dat biedt extra waarde voor onze klant.”

“Het grote verschil met BREEAM is dat LEED kiest voor commissioning. Commissioning gaat over kwaliteitsbeheersing en prestatieborging. De commissioner controleert of ons werk overeenkomt met de tekeningen en wensen van Delta. Of dossiers goed en volledig zijn samengesteld en of het proces en de uitvoering voldoen aan internationale normen, wetgeving, keurmerken en richtlijnen zoals de NEN en milieueisen.”

Duurzame installaties

We werken aan meerdere duurzame maatregelen in het gebouw.

  • Wastafels en urinoirs met infrarood kranen
  • Waterzuinige douches en toiletten.
  • Sub-bemetering op alle energie- en waterstromen
  • Monitoring op verbruik via het BMS
  • Zonnepanelen op het dak.
  • Variabel Volumesysteem (VAV). Afhankelijk van de bezetting in een ruimte stuurt een CO2-meter de toevoer van frisse lucht via de luchtbehandelingskast aan.
  • Afval scheiden op de bouw

Prefabricage

We prefabriceren de leidingdelen met beugels en aftakkingen in onze werkplaats om ze vervolgens in delen te monteren op locatie in Helmond.

“Het is een fijn team”, zegt Stefan. “Onze installaties zien er mooi uit, alles heeft een strakke uitstraling. Dat komt ook omdat we zoveel mogelijk met prefabricage werken. Het onderlinge contact is goed. De monteurs weten wat ze moeten doen en helpen elkaar verder als dat kan. Ook de samenwerking met onze onderaannemers Riton (luchtkanalen), Van de Graaf (isolatie), Regel Partners (BMS) en P+ Industry (persluchtleidingen) verloopt soepel.”

Een super gezond en comfortabel gebouw

Een LEED gebouw is een prachtige kans om nieuwe dingen te leren. Herman: “Er wordt overal zo goed over nagedacht. Zo schrijft LEED witte daken en witte bestrating voor om de warmte terug te kaatsten en daarmee de belasting van het gebouw op de aarde te verminderen.”

“En om het maximale bij te dragen aan de gezondheid en het comfort van medewerkers, moeten we voor ingebruikname de bouwemissies eruit ventileren. Dat betekent dat de luchtbehandelingskast twee weken lang, dag en nacht, op de hoogste toeren aan het doorspoelen is. Bijzonder als een werkgever zo’n extra stap zet.”

Naar verwachting is het nieuwe gebouw begin 2021 operationeel.

Duurzaam doen we samen
Doe mee!
Benieuwd naar uw rendement?
Vraag nu aan
Zonne-energie voor Vos Logistics
Lees de referentie
Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.