• Home
  • Onderwijs
  • Eerste basisschool in Nederland met 15-jarig prestatiecontract

Eerste basisschool in Nederland met 15-jarig prestatiecontract

basisschool de regenboog eindhovenVrije Basisschool De Regenboog kiest voor 15-jarig prestatiecontract

Vrije Basisschool De Regenboog in Eindhoven is de eerste school in Nederland met een 15-jarig prestatiecontract waarin afspraken zijn vastgelegd over onderhoud, energiezuinigheid en het binnenklimaat. De Regenboog koos Van Hout adviseurs & installateurs voor het ontwerp en de aanleg van de installaties. Samen met ESCo OVVIA en architect Albert Spierings (spierings-swart) ging Van Hout de uitdaging aan om het binnenklimaat van VBS De Regenboog fris en gezond te maken.

Binnenklimaat Frisse Scholen klasse B

Om het gewenste resultaat voor een gezonde leer- en werkomgeving te behalen, koos Van Hout onder andere voor:

  • Een gebalanceerde ventilatie met WTW zodat de warmte zoveel mogelijk hergebruikt wordt en het comfort in de klaslokalen prettig is
  • Een hoogwaardige klimaatinstallatie, die ook voor verwarming en koeling zorgt.
  • CO2-sensoren voor behoud van een continu en ideaal CO2 niveau
  • Isolatie en goede luchtdichtheid zodat er geen geluidsoverlast is
  • Lage temperatuur lucht- en vloerverwarming
  • LED-verlichting

Gegarandeerd een gezonde school

Emiel Link, directeur van VBS De Regenboog: “Ik vind het werken met een prestatiecontract spannend. Maar als je een partij vindt om mee samen te werken op basis van vertrouwen levert dit zeker meerwaarde op. Van Hout is zo’n partij. Zij doen hun uiterste best om alles zo goed mogelijk te laten functioneren. Als er iets hapert gaan zij door met zoeken tot de oorzaak gevonden is. Wij hebben nu jarenlang gegarandeerd een gezonde school en kunnen zelfs toekomstige maatregelen financieren.”

Prestatiecontract biedt basisschool frisse lucht en perspectief

VBS De Regenboog in Eindhoven is gehuisvest in een monumentaal schoolgebouw uit de jaren 50. De gerenoveerde delen van het schoolgebouw beschikken nu over een binnenklimaat Frisse Scholen klasse B. In het innovatieve prestatiecontract zijn ook afspraken gemaakt over het fris en energiezuinig maken van het resterende gebouwdeel en zélfs over de gebruikerstevredenheid.

Financiering

Bij de uitbreiding en renovatie zijn 4 lokalen bijgebouwd. Daarnaast zijn 6 bestaande lokalen ingrijpend gerenoveerd. Hoe is dit alles gefinancierd? Emiel Link: “Er is voor maar liefst €270.000 aan klimaatinstallaties geplaatst. Dit alles om Frisse Scholen Klasse B te realiseren tegen een zo laag mogelijk energieverbruik. Deze hightech installatie kregen we nooit gefinancierd vanuit de gemeente. Wij bevinden ons echter in de bevoorrechte positie dat wij over relatief veel gelden beschikken uit vrijwillige ouderbijdragen. Hieruit hebben wij het ontbrekende deel betaald.”

Groeimodel

Met dit prestatiecontract is Van Hout de verplichting aangegaan het gehele gebouw en de installaties in een bepaalde conditie te houden. Een deel van de school, 13 lokalen, beschikt nu nog niet over luchtkwaliteit B. Jan van Hout: “We hebben berekend dat het financieel haalbaar is om in de loop van de komende 15 jaar uit de besparingen die we nu doen een ventilatiesysteem te betalen zodat straks de hele school beschikt over een goed binnenklimaat. Met dit contract hebben we dus een soort groeimodel afgesproken.”

Zeer tevreden

Link is zeer tevreden. “Regelmatig vragen de mensen van Van Hout uit zich zelf hoe wij het binnenklimaat ervaren. Zij durven zich kwetsbaar op te stellen en zijn zeer gedreven om de prestaties te leveren, zoals afgesproken in het prestatiecontract. Zij stellen zich hierbij zeer coöperatief op en geven mij het gevoel dat zij naast ons staan. Als wij bijvoorbeeld advies nodig hebben over dakisolatie denken zij met ons mee. Een goede keuze hierin is uiteraard ook in hun belang.”

Wilt u weten hoe onze installaties zorgen voor frisse lucht en een gezonde leer-werkomgeving in uw school? Neem contact op met Van Hout.

Het originele artikel is geschreven door Irma Thijssen en Albert Hulshoff in opdracht van RVO.nl.

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.