Erkende Maatregelenlijst

Verbruikt uw bedrijf of instelling elk jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas? Dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit is de energiebesparingsplicht. Vanaf 1 juli 2019 kwam daar de informatieplicht bij. Dat betekent dat u uiterlijk 1 juli 2019 per gebouw moest rapporteren welke energiebesparende maatregelen u heeft genomen.

Energiebesparende maatregelen staan op EML

Om hier aan te voldoen, bevat het Activiteitenbesluit Erkende maatregellijsten (EML). Deze lijsten zijn branche-specifiek en bevatten energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Het gaat om maatregelen met betrekking tot de energiezuinigheid van uw gebouw, de installaties en de bedrijfsprocessen. Ook staan er maatregelen op de EML die gaan over het inregelen en het gebruik van de installaties via het gebouwbeheersysteem.

Strenge(re) handhaving informatieplicht

Ondanks de EML per branche, blijft het voor veel ondernemers en gebouweigenaren lastig om door de bomen het duurzame bos te zien. De eerste maanden na 1 juli werd er niet strikt gehandhaafd omdat het nieuwe wetgeving betrof. Die periode is nu voorbij en de Omgevingsdienst handhaaft strenger met boetes die kunnen oplopen tot € 2.500 per maand.

“Ik begrijp dat bij veel ondernemers de alarmbellen gaan rinkelen. Want duurzame maatregelen zijn voor velen nog steeds een ver-van-mijn-bed-show. Toch voorspel ik dat deze wetgeving de ondernemer uiteindelijk juist geld gaat opleveren.” Jan van Hout, directeur

Een snelle en betrouwbare oplossing

Heeft u, net als het gros van uw collega-organisaties, de deadline van 1 juli gemist? Dan is het belangrijk om nu actie te ondernemen. Wij helpen u graag met een integraal advies en juiste rapportage. Na ons bezoek aan uw gebouw duurt de verwerking van de gegevens en indiening bij het eLoket van RVO.nl ongeveer 1 week. 

Minimale (tijds)investering, maximale zekerheid

Wij begrijpen dat u liever tijd en geld investeert in uw kern- of bedrijfsprocessen, daarom hebben wij onze werkzaamheden voor het indienen van de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) zo ingericht dat het een minimale tijdsinvestering van u vraagt. We werken met bestaande gegevens over uw pand(en) die voor u niet lastig te verzamelen zijn.

Daarnaast dienen wij de Erkende Maatregelenlijst in voor een vast bedrag. Dit is een eenmalige investering. Hiervoor doorlopen wij alle 8 stappen op weg naar een complete EML en rapportage met energiebesparende maatregelen.

Van Hout helpt om snel een complete Erkende Maatregelenlijst in te dienen zodat u voldoet aan de wetgeving. Daarnaast heeft u inzicht én overzicht in de keuzes die u kunt maken voor het verduurzamen van uw vastgoed.

In 8 stappen naar een complete Erkende Maatregelenlijst

  1. Verzamelen van gegevens. Denk aan gebruiksfuncties van het gebouw, jaarlijkse energieverbruiken gas en elektra, tekeningen met doorsnedes en oppervlakten en openingstijden. Ook eerder gemaakte rapportages zoals een European Energy Directive audit rapport of Meerjarenafspraken Energie efficiëntie (MJA3/MEE) rapport ontvangen we graag.
  2. Selectie van de juiste Erkende Maatregelenlijst voor uw branche.
  3. Toetsen van uw gegevens aan de Erkende Maatregelenlijst en bepalen welke energiebesparende maatregelen op u van toepassing zijn en gemeld moeten worden.
  4. Als informatie ontbreekt of een toelichting nodig is, plannen we een interview met de facilitair manager op locatie. Samen nemen we de Erkende Maatregelenlijst door en maken een rondgang om de maatregelen te controleren.
  5. Bespreken van de concept-rapportage met energiebesparende maatregelen.
  6. Na uw akkoord, dienen we de Erkende Maatregelenlijst in via het eLoket van RVO.nl.
  7. U ontvangt een kopie van de lijst met een helder overzicht van de energiebesparende maatregelen die u heeft gemeld. Uiteraard maken wij graag een plan van aanpak om de gemelde energiebesparende maatregelen ook te realiseren.
  8. Als de RVO binnen 3 maanden na indiening vragen stelt, dan beantwoorden we deze met terugkoppeling naar u.  

“Van Hout is al jarenlang koploper als het gaat om duurzame en energiebesparende maatregelen. Samen met onze klant bekijken we waar winst te halen is. De maatregelen gaan van heel klein, naar groot. Denk aan slimmer onderhoud en beter afstellen van installaties, led-verlichting, zonnepanelen, cv-ketel vervangen door een warmtepomp of hergebruik van restwarmte uit het productieproces voor verwarming.”
Hans Van Hauwe, adviseur verduurzaming

De meerwaarde van een offerte EML

  • U voldoet snel en volledig aan de wetgeving rondom de informatieplicht
  • U heeft inzicht per gebouw en voor uw complete portfolio
  • U weet in hoeverre u voldoet aan wettelijke eisen voor CO2-reductie en energie besparing.
  • U kunt weloverwogen keuzes maken met het oog op de aanschaf van (duurzame) installaties.

Vraag een offerte aan

Ontdek hoe Van Hout u helpt bij het realiseren van (verplichte) duurzaamheidsdoelen. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan voor uw vastgoed. Neem contact op met Van Hout voor meer informatie.

Duurzaam doen we samen
Doe mee!
Hoeveel kunt u besparen?
Begin met besparen
Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.