• Home
  • Nieuws
  • Naar energielabel C of beter vanaf 2023

Naar energielabel C of beter vanaf 2023

De kanteling naar een verplichte energiebesparing is in gang gezet. Na de EED energie-audit volgt nu het verbod op kantoorgebouwen met een label D of slechter. Wat betekent dit?

Sancties

Ongeveer de helft van de bijna 85 miljoen m² voor bedrijfsgebouwen in Nederland heeft een energielabel van D of slechter. Minister Blok meldde vervolgens de Tweede Kamer dat vanaf 2023 energielabels van kantoren C of beter moeten zijn. Vast te leggen in het Bouwbesluit. Met als sanctie dat kantoren niet meer gebruikt mogen worden. Alleen uitzondering voor monumenten, te slopen of tot woonruimte om te bouwen kantoren of kantoren kleiner dan 100 m2.

Doorkijk

De verwachting is dat kantoren met labels D, E en F met relatief eenvoudige installatietechnische maatregelen naar energielabel C te verbeteren zijn. Bij energielabel G zijn waarschijnlijk aanvullend bouwkundige maatregelen nodig. Recent zijn veel middelgrote en grote corporaties ook met de EED energie-audit opgezadeld. Deze richt zich op energiestromen van alle bedrijfsprocessen. Ongeacht of het kantoor huur of eigendom is.

De verplichtingen van energielabel C of beter en deze EED energie-audit overlappen dus soms. Er zijn drie situaties voor kantoorruimte:

  • Eigendom en eigen gebruik – Eis: label C of beter + eventueel EED energie-audit
  • Eigendom en verhuurd – Eis: label C of beter
  • Gehuurd – Eis: eventueel EED energie-audit

Advies

Het advies is om kantoren en bedrijfspanden in kaart te brengen en te rubriceren naar die drie situaties. Zorg voor energielabels van de bestaande situatie bij eigendom. Maak zo nodig plannen voor verbetering naar energielabel C of beter. Maak de doorkijk naar energielabel A. En integreer plannen voor die verbetering in de EED energie-audit als deze van toepassing is. En heeft u hulp nodig? Dan is Van Hout graag uw partner.

Meer informatie

Duurzaam doen we samen
Doe mee!
Energielabel nodig?
Vraag uw energielabel aan
banner-energy-label
contactknop
Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.