• Home
  • Nieuws
  • Verplicht energielabel C voor kantoren

Verplicht energielabel C voor kantoren

Of het nu al spannend wordt? We hebben nog een aantal jaren te gaan voordat het 2023 is. Toch moeten kantooreigenaren aan de bak. Want als minister Blok zijn zin krijgt, mag er in 2023 geen enkel kantoor meer zijn met een energielabel slechter dan label C.

Meer dan kennis van techniek

23Langzaam komt het besef bij steeds meer vastgoedeigenaren: investeringen in energiebesparing zijn terug te verdienen tussen de 3 en 6,5 jaar. “Natuurlijk is de terugverdientijd afhankelijk van het gebouw en de gekozen oplossing”, zegt Jan van Hout. “Toch bewijzen wij al vele jaren bij grote en kleine kantoorgebouwen dat het mogelijk is. Onze kennis gaat verder dan techniek. We denken bijvoorbeeld mee over subsidies, werken met prestatiecontracten en bieden ook financiering via een prestatiecontract of ESCo.”

54 procent van de kantoorpanden voldoet niet

Op de website van Facility Management Magazine noemt Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu enkele cijfers: “De meeste kantoorpanden van de twintig grootste vastgoedeigenaren zijn zo lek zijn als een mandje. Maar liefst 54 procent van de panden voldoet niet aan de norm van energielabel C als minimum. De twintig grootste vastgoedeigenaren bezitten samen een kwart van de kantorenmarkt in Nederland. Het gaat in totaal om 1.838 panden en 12 miljoen m2.”

Business towers and Green leavesMisplaatste zuinigheid

Aanleiding van het wetsvoorstel van minister Blok is het Energieakkoord. Veel kantooreigenaren zagen geen urgentie om hun panden aan te pakken. Daar wil Blok nu een extra stok achter de deur zetten. Jan van Hout: “Ik sluit me aan bij Geertje. Zij noemt het misplaatste zuinigheid. Want energie besparende maatregelen maakt panden aantrekkelijker voor huurders. En voor de panden die in eigen gebruik zijn, daar lonen besparende maatregelen direct op de eigen energierekening.”

Winkels, scholen en zorginstellingen

De verplichting voor label A, B of C geldt voor dit wetsvoorstel alleen voor kantoren. Blok geeft duidelijk aan dat hij start met een onderzoek naar de mogelijkheden voor andere gebouwen, zoals winkels, scholen, zorginstellingen, sporthallen en musea. Daarvoor geldt nu dat investeringen in energiebesparing die binnen 6 jaar terugverdiend worden, uitgevoerd moeten worden. Vraag nu uw Energielabel voor bedrijfspand en kantoor aan.

Van F naar C

Jan van Hout: “Kantoren met een label D, E of F kunnen we meestal zonder grote bouwkundige ingrepen naar label C brengen. Slim inregelen van de bestaande installaties, andere verlichting , warmteterugwinning of een warmtepomp met HR ketel. En pak het moment, want nu zijn er nog subsidie- en stimuleringsmogelijkheden in overvloed.” Vraag direct uw Energielabel aan. Kijk eens bij de referenties op onze website of neem contact op voor een goed gesprek.

Het onderzoeksrapport Koning van Kantoren bevat een bijlage met een overzicht van de onderzochte panden.

Duurzaam doen we samen
Doe mee!
Energielabel nodig?
Vraag uw energielabel aan
banner-energy-label
contactknop
Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.