• Home
  • Nieuws
  • Omgekeerde bewijslast voor energiebesparende maatregelen

Omgekeerde bewijslast voor energiebesparende maatregelen

Van Hout kiest verrassende invalshoek en voorspelt dat deze wetgeving de ondernemer juist geld oplevert

Vorig jaar kopte de Volkskrant: ‘Bedrijven moeten voortaan energiemaatregelen gaan rapporteren’. Deze omgekeerde bewijslast voor energiebesparende maatregelen treft honderdduizend MKB-bedrijven.

Journalist Gerard Reijn legt uit dat ondernemingen vanaf nu alle energiebesparende maatregelen moeten aangeven. Als zij niet alle afgesproken maatregelen hebben genomen, krijgen ze te maken met de Wet Milieubeheer.

Omgekeerde bewijslast voor honderdduizend MKB bedrijven

Het artikel vertelt dat deze omgekeerde bewijslast voor honderdduizend bedrijven in het MKB gaat gelden. De maatregel is genomen omdat het programma voor energiebesparing, zoals dat was opgezet in het Energieakkoord uit 2013, ver achter loopt op schema.

De regeling wordt ingevoerd onder leiding van Ed Nijpels, voorzitter van de Borgingscommissie die de voortgang van het Energieakkoord bewaakt. “De verplichting om elke energiebesparende maatregel te rapporteren, gaat een investeringsgolf van rond 900 miljoen euro opleveren, maar het bespaart het bedrijfsleven 400 miljoen euro per jaar. De maatregelen zijn dus in dik twee jaar terugverdiend.”

Maatregel gaat ondernemer geld opleveren

Van Hout adviseurs en installateurs reageert op het artikel. Jan van Hout: “Ik begrijp dat bij veel ondernemers de alarmbellen gaan rinkelen. Want duurzame maatregelen zijn voor velen nog steeds een ver-van-mijn-bed-show. Toch voorspel ik dat deze wetgeving de ondernemer uiteindelijk juist geld gaat opleveren.”

“Van Hout is al jarenlang koploper als het gaat om duurzame en energiebesparende maatregelen. Samen met onze klant bekijken we waar winst te halen is. De maatregelen gaan van heel klein, naar groot. Denk aan slimmer onderhoud en beter afstellen van installaties, led-verlichting, zonnepanelen, cv-ketel vervangen door een warmtepomp of hergebruik van restwarmte uit het productieproces voor verwarming.”

En de initiële investering?

Jan: “De drempel om te investeren is vaak gevoelsmatig hoog, door gebrek aan kennis en knowhow. We berekenen zeer nauwkeurig wat de terugverdientijd is van elke energiemaatregel. Daarnaast bieden we de mogelijkheid van voorfinanciering via een prestatiecontract. Toch kiezen veel klanten na het zien van de cijfers voor financiering uit eigen middelen omdat de terugverdientijd vaak tussen de 2-5 jaar ligt.”

Op stang jagen

In het Volkskrant-artikel steekt Ed Nijpels zijn verbazing over het gebrek aan kennis bij ondernemers niet onder stoelen of banken: “Als ik een zaal ondernemers toespreek, blijkt vaak niemand van de Wet Milieubeheer te hebben gehoord. Dan zeg ik altijd graag dat ik iedereen in de zaal kan laten oppakken wegens economische delicten, want dan voldoet dus niemand aan de verplichting om die maatregelen te treffen.”

Eerst kennis, dan verantwoordelijkheid

“Ik zie het als een gezamenlijke taak van bedrijfsleven en overheid om de doelstellingen van het Energieakkoord te halen. Maar je kunt geen verantwoordelijkheid nemen, zonder de juiste kennis. Daarom, en ik weet dat ik nu ook voor eigen parochie preek, is het zo belangrijk om samen te werken met een partij die voorop loopt als het gaat om energiemaatregelen”, reageert Jan op de uitspraak van Ed Nijpels.

“Onze mensen weten welke maatregelen in uw bedrijfstak op de lijst van minimale eisen staan. We kennen de wet- en regelgeving als onze broekzak, zodat u optimaal profiteert van subsidies en fiscale voordelen. Kunt u de initiële investering niet dragen, dan komen we met gerichte oplossingen. En natuurlijk regelen we de aangifte van genomen energiemaatregelen volgens de Wet Milieubeheer.”

Van Hout Garantie

Vol overtuiging zegt Jan: “Het bewijs dat duurzame energiemaatregelen meer rendement opleveren, ligt er. Daarom durven wij harde garanties te geven op comfort en energiekosten: Zijn uw energiekosten toch hoger dan voorspeld, dan vergoeden wij het verschil. En voldoet het comfortniveau niet aan de afspraken, dan zijn wij binnen 24 uur (maar als het even kan binnen een uur) ter plekke om de installatie in te regelen.”

Ik vertel u graag wat de voordelen van de Van Hout Garantie in uw situatie zijn.

Vraag een vrijblijvend informatiegesprek aan en zet de eerste stap naar slimmer en goedkoper energieverbruik.

Lees meer over de lijst van Erkende Maatregelen

Lees het volledige Volkskrant artikel

Duurzaam doen we samen
Doe mee!
De geheimen achter ons succes
Gratis whitepaper
Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.