• Home
  • Nieuws
  • 'Focus op monteur van de toekomst, zo voorkom je stilstand door tekort aan vakmensen'

‘Focus op monteur van de toekomst, zo voorkom je stilstand door tekort aan vakmensen’

Deze week verschenen diverse nieuwsberichten over de dreigende tekorten aan goed personeel in de installatietechniek.

“De personeelstekorten worden groter en groter, maar personeel bij elkaar wegkapen is natuurlijk niet goed voor de sector en ook geen oplossing voor het gebrek aan vakmensen”, zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland in de media.

Brengt het personeelstekort de energietransitie in gevaar?

“Het personeelstekort is zo nijpend dat de energietransitie en de daarmee samenhangende klimaatdoelen zonder verdere actie onhaalbaar dreigen te worden”, waarschuwt hij.

Carlijn Smetsers is hr-manager bij Van Hout adviseurs en installateurs. Zij vertelt over de aanpak die Van Hout kiest.

“Dit probleem speelt al een tijdje. Het ontstaat niet van de ene op de ander dag. Daarom startten we bij Van Hout jaren geleden al met het opleiden van de monteur van de toekomst.”

Een machtig mooi beroep

“Als je de reacties onder het artikel leest, zijn er nog steeds genoeg mensen die hun beroep in de installatietechniek machtig mooi vinden. Omdat je werkt met je handen, kun je echt trots zijn op het resultaat.”

Het mes snijdt aan twee kanten

“Toch geven zij ook aan dat salaris en opleiding soms tekort schieten. Bij ons snijdt het mes aan twee kanten: We werven niet meer op diploma’s, maar op capaciteiten en onze kernwaarden. En als er eenmaal een klik is, bieden we volop kansen om jezelf te ontwikkelen via interne en externe opleidingen mét bijbehorende salarisvoordelen.”  

Van Hout Academy

“We hebben bijvoorbeeld een eigen Van Hout Academy waar we van elkaar leren via workshops, dagelijkse kennis vergroten via digitale apps en leerlingen en zij-instromers opleiden om nieuwe aanwas van vakmensen te borgen.”

Digitaal werken

Op 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen in ons land minimaal aan energielabel C voldoen. Carlijn: “Dat is inderdaad een enorme opgave. Maar juist dankzij de energietransitie wordt ons werk steeds leuker. Onze monteurs gebruiken smartphones, tablets, apps en softwaretools. Allemaal gericht op makkelijker werken, fijner werken, kennis vergroten en kennis delen.”

“Mijn werk wordt leuker en uitdagender door deze technologische ontwikkelingen. Zo kan ik tijdens de uitvoering van een klus hiaten direct oplossen. Omdat informatie via apps gemakkelijker voorhanden is, verkleint de kans op fouten. En de competitie bij Knowingo maakt leren echt leuk.” Michel van Doren, monteur bij Van Hout

Monteur van de toekomst

“Plus: nieuwe uitdagingen zorgen voor pretlichtjes in onze ogen. Door ons werk slimmer te doen en technologie beter in te zetten, werken we elke dag met veel plezier aan een duurzame toekomst. Want duurzaam denken en doen, is verankerd in ons bedrijfsDNA.”

Meer weten over werken bij Van Hout?

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.