• Home
  • Nieuws
  • Gasprijs onzeker door Groningen en Rusland

Gasprijs onzeker door Groningen en Rusland

De gasprijs zal komende maanden dalen, maar kan daarna ook weer stijgen door onzekerheid over de gaswinning in Groningen en aanhoudende spanningen in de relatie met Rusland. Dat meldt senior sector econoom Hans van Cleef van ABN-Amro in een analyse over de energiemarkt.

De Raad van State heeft de gaswinning rond het Groningse Loppersum zo goed als gestopt. Het besluit loopt vooruit op de behandeling van diverse beroepschriften in de tweede helft van september. Volgens de rechter mag er rond Loppersum alleen gas worden geproduceerd als de leveringszekerheid in het geding komt, naast de beperkte winning die nodig is om de clusters open te houden. De rechter achtte het niet noodzakelijk om de gaswinning uit het hele Groningerveld stop te zetten. Minister Kamp van Economische Zaken geeft gehoor aan de uitspraak en heeft bevolen de productie rond Loppersum per direct vrijwel helemaal te staken.

Plafond ongemoeid

De milde winter, en de daarmee matige vraag naar gas in het eerste kwartaal, maakt het goed mogelijk om deze productieverlaging door te voeren zonder het plafond te moeten verlagen. Eerder had minister Kamp al een plafond op de Nederlandse gasproductie voor de eerste helft van 2015 gezet op 16,5 miljard kuub. Rond 1 juli zal de minister het productieniveau voor het hele jaar vaststellen. Voorlopig ligt het plafond voor 2015 nog op een maximum van 39,4 miljard kuub. De uitspraak van de rechter past daarmee binnen het verlaagde plafond voor de eerste helft van het jaar en heeft vooralsnog geen extra dempend effect op de totale gasproductie.

Gasprijs blijft gelijk

De prijs van aardgas blijft vooralsnog op hetzelfde niveau. De gevolgen voor de gasprijs op de Nederlandse handelsplaats TTF bleef beperkt tot wat verhoogde beweeglijkheid, zonder nu direct te resulteren in grote prijsstijgingen, meldt ABN-Amro. ‘Ook voor de Nederlandse gasmarkt en voor die in de rest van Europa geldt dat de voorraden na de milde winter relatief fors zijn. Daarnaast is de vraag naar gas beperkt door het milde lenteweer. Hoewel er wegens het onderhoudsseizoen wat productie is uitgevallen, wordt dit relatief eenvoudig door extra aanvoer van vloeibaar aardgas (LNG) aangevuld,’ schrijft Van Cleef in zijn analyse.

Druk op de gasprijs

Het gunstige aanbod op de gasmarkt vergroot de mogelijkheid voor herhaling van het scenario van vorig jaar waarbij de gasprijs in het eerste en tweede kwartaal aanzienlijk onder druk kwam te staan. ‘Dit is de voornaamste reden waarom wij de gasprijs op de TTF de komende maanden verder zien dalen,’ zegt Van Cleef. Opwaartse prijsrisico’s blijven echter aanwezig, geeft hij toe. Deze prijsrisico’s hangen vooral samen met de politieke onzekerheid rondom het Nederlandse productieplafond, waarover minister Kamp begin juli een besluit zal nemen, en de aanhoudend gespannen geopolitieke relatie met de belangrijkste gasleverancier voor Europa: Rusland.

Ander gas

Als Nederland extra aardgas uit bijvoorbeeld Rusland moet halen om het tekort aan Gronings gas te compenseren, zal de gasprijs voor de consument omhoog gaan. Dat zei bestuurslid Henk Don van Autoriteit Consument & Markt (ACM) begin maart tegen Paul van Liempt op BNR. Gas dat uit het buitenland komt moet geschikt worden gemaakt voor Nederlandse gasinstallaties. Deze zijn volgens Liempt afgestemd op aardgas uit Groningen. De aanpassing, waarbij stikstof bij het gas wordt toegevoegd, kost geld. Ook moet er ge├»nvesteerd worden in fabrieken die deze omzettingen kunnen doen. ‘Dat is best een dure operatie,’ aldus Don.

Verminder uw afhankelijkheid

Graag realiseren wij ook voor uw gebouwen een nihil gasverbruik. Van Hout gaat voor energiebesparing en duurzame energie. Samen maken we uw gebouwen zuiniger, groener en gezonder. Zelfs waardevoller of kansrijker. En: tegen lagere kosten. Neem contact op met Van Hout voor een goed advies: het startpunt voor de verduurzaming van uw gebouw. En vermindering van uw gasbehoefte.

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.