• Home
  • Nieuws
  • Verstandige Nederlanders hopen op een strenge winter

Verstandige Nederlanders hopen op een strenge winter

Nationale Energieverkenning 2014: energie besparen als groeiversneller

Stel: u heeft een financiële meevaller van 15.000 euro. En diezelfde dag kunt u voor precies dat bedrag een warmtepomp laten installeren. Met als resultaat een gasrekening van nul euro vanaf dag één. Binnen acht jaar is de investering terugverdiend. Misschien zelfs sneller, bij ouderwets streng winterweer. Laat u de aanbieding schieten? Of wint het verstand?

 

In het voorjaar publiceerden we een artikel met een stelling van ongeveer deze strekking. Wij rekenden voor dat met een eenmalige investering van ca. 14 miljard euro (in 2012 de gasbaten voor de Nederlandse Staat) de grootschalige bebouwing in ons land energiezuinig kan worden gemaakt. Vanaf dag één zou de energierekening van de gebouweigenaren en -huurders significant dalen, na acht jaar zou de investering volledig zijn terugverdiend. En zeker zo prettig voor ‘het braafste jongetje van de Europese klas’: de doelstellingen qua energieverbruik en CO2-uitstoot zouden met gemak worden behaald.

 

Ons eerdere artikel maakte weinig tongen los. Waarschijnlijk maakte de context te weinig indruk. Door het milde winterweer vielen de gasbaten lager uit, waardoor ons bruto nationaal product met 1,5 procent daalde. So be it, moet men hebben gedacht. Maar de uitkomsten van de recent gepubliceerde Nationale Energieverkenning leggen meer pijnpunten bloot:

  • In 2025 worden we netto importeur van gas. We worden dus afhankelijk van Rusland of Amerika.
  • De doelstellingen omtrent hernieuwbare energie voor 2020 gaan we niet halen, evenmin als die voor energiebesparing.
  • In de energiesector worden nauwelijks extra banen gecreëerd
  • Onze betrokkenheid bij conflicten als Oekraïne levert verdere economische achteruitgang op.

 

De noodklokken luiden langzaamaan steeds sterker. Hoe kan het toch dat Nederland op energiegebied het braafste jongetje wil zijn, maar daar op investeringsgebied niet naar handelt? Waarom heeft Noorwegen wel de helderheid van geest om haar gasbaten in een fonds te stoppen, in plaats van het meteen uit te geven?

 

Samen met onze klanten bewijzen wij dagelijks dat energie besparen zorgt voor een groeiversnelling. De commerciële sector, ondernemers, investeerders, de industrie: zij breken met de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de puur op winst beluste maatschappijen erachter. Met als beloning lagere energierekeningen, een stevige impuls voor innovatieve Nederlandse bedrijven en meer ruimte op de arbeidsmarkt.

 

Onze regering staart nog steeds naar de barometer, hopend op een strenge winter die het bbp omhoog zal stuwen. De écht verstandige Nederlanders hopen ook op een strenge winter. Maar dan om in een duurzaam verwarmd gebouw te kunnen genieten van een gezond ondernemersklimaat.

 

Ondertekend,

 

Jan van Hout
Directeur Van Hout adviseurs en installateurs

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.