BENG nieuws

Eind 2020 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland BENG zijn (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). De BENG eisen gelden nu alleen voor nieuwbouw. Het beleid voor zeer energiezuinige bestaande gebouwen is nog in ontwikkeling. Toch verwacht Van Hout dat ook deze gebouwen onder de BENG eisen gaan vallen, willen we de samen voldoen aan het energieakkoord voor duurzame groei en de Europese richtlijn EPBD.

Eisen zijn nog niet definitief

In 2018 wordt getoetst of de eisen op een kosten optimaal niveau liggen. Hiervoor is een nieuwe methode voor het meten van energieprestaties ontwikkeld: NTA 8800. De verwachting is dat de eisen voor het grootste deel van de gebouwen goed financieel haalbaar zijn in 2020. Gestapelde bouw hoger dan vijf verdiepingen, studio’s en winkels krijgen speciale aandacht.

Gezond binnenklimaat

Een consequentie van de eisen is dat gebouwen beter geïsoleerd en beter luchtdicht gebouwd worden. Hierdoor wordt het realiseren van een gezond binnenklimaat in hogere mate afhankelijk van de voorzieningen voor de luchtverversing in de gebouwen.

Meer weten over BENG?

Doel is om de energieprestatie voor bijna-energieneutrale gebouwen vast te leggen aan de hand van drie BENG-eisen. De bepalingsmethode voor BENG is op dit moment in ontwikkeling. Toch is er al best wat informatie beschikbaar.

  • RVO heeft een heldere animatie gemaakt met vier voorbeelden van woningbezitters en de keuzes die ze maakten. Hebben zij nu een BENG-huis of niet? Bekijk de animatie
  • In de database Energiezuinig Gebouwd staan meer dan 400 voorbeelden van projecten in de gebouwde omgeving. Van energiezuinig tot BENG en energieleverend. Naast een projectbeschrijving staat er informatie over de bouwkundige en installatietechnische kenmerken, beperking van de energievraag en het toepassen van duurzame energiebronnen bij elk project.
 

"Samen nadenken over het beste installatieontwerp, dat vind ik mooi om te doen."

Joost, calculator+ bij Van Hout
Duurzaam doen we samen
Doe mee!
Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.