BENG: afwachten of anticiperen?

Wat moeten we doen als BENG op 1 januari 2020 wettelijk van kracht wordt? Van Hout kiest voor anticiperen. Samen met onze opdrachtgevers kijken we nu al aan welke knoppen je kunt draaien om BENG onder controle te krijgen. 

BENG stimuleert toepassing energie-efficiënte systemen

De afkorting BENG staat voor ‘Bijna EnergieNeutraal Gebouw’ en duidt op de energie-eisen die op 1 januari 2020 de huidige EPC-normen vervangen. Installateurs kunnen het verschil maken. Er is veel winst te behalen met slimme installaties en goede inregeling. Ook de kennis van hernieuwbare energie is cruciaal.

BENG 1 is niet zo lastig

BENG 1 geeft de energiebehoefte van een gebouw weer. Bepalende factoren zijn de isolatiewaarde van de schil, de grootte en oriëntatie van transparante delen, de geometrie van het gebouw, de luchtdichtheid en het accumulerende vermogen van de bouwmassa.

BENG 2 is vaak maatgevend

BENG 2 is de hoeveelheid niet-hernieuwbare energie die een gebouw jaarlijks gebruikt voor verwarming, koeling, ventilatie en warm tapwater.

Het blijkt dat BENG 2 in veel meer situaties maatgevend is. En juist daar zijn vooral ook installateurs aan zet. Er is veel winst te behalen door te kiezen voor installaties met een hoog omzettingsrendement zoals lagetemperatuurverwarming (LTV) met een warmtepomp en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Ook goede regelingen, zoals CO2-sturing voor ventilatie reduceert BENG 2, net als de kwaliteit waarmee een installatie wordt aangelegd en ingeregeld.

BENG 3 is sluitpost

BENG 3 is de hoeveelheid hernieuwbare energie als deel van het totale energiegebruik. Vaak kunnen pv-panelen daardoor als handige sluitpost worden gezien om het plaatje rond te rekenen.

BENG is de bezemwagen

Het is altijd belangrijk om te beseffen dat BENG de bezemwagen is. Gebouwen die slechter presteren dan de wettelijke eisen, mogen straks niet worden gebouwd. Gebouwen waar Van Hout in bouwteam aan werkt, scoren nu al beter dan de BENG-eisen en onderscheiden zich daarmee op duurzaamheid.

Bron: Gawalo

Lees eerdere berichten over BENG in 2019

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.