• Home
  • Special: WKK-serviceteam

Special: WKK-serviceteam

Maikel Cieremans en Tommy van Berkel vormen samen het WKK-serviceteam. Deze ochtend zijn ze aan het werk bij Dameco Plating in Veldhoven.

Van diesel naar gas

Maikel legt uit wat een WKK eigenlijk is. “Een warmtekrachtkoppeling, afgekort WKK, is eigenlijk een energiecentrale. Een WKK wordt aangedreven door een gasgestookte motor en wekt daarmee tegelijkertijd warmte en elektriciteit op. De brandstof voor deze motor is er in drie varianten: aardgas, biogas of stortgas. Bij een Bio-WKK draait de motor op organisch afval en/of mest.”

“Het ombouwen van de enorme MAN-dieselmotoren wordt door de overheid gestimuleerd via subsidies. Van Hout heeft een aantal klanten die op deze manier motoren hebben ingezet om warmte en elektriciteit te leveren.”

“De motor drijft een generator aan, die elektriciteit produceert. Terwijl de motor en generator draaien, komt er warmte vrij. Deze warmte wordt gebruikt om andere ruimtes te verwarmen. Omdat tijdens de omzetting bijna alle energie benut wordt en er bijna niets verloren gaat, is een WKK efficiënt, duurzaam én milieuvriendelijk. Een WKK-installatie is voornamelijk bedoeld voor grote gebouwen of voor gebouwen die veel verwarming nodig hebben, zoals ziekenhuizen, zwembaden of de glastuinbouw.”

De kracht van een goed team

Als je vraagt wat hen tot een goed team maakt, roepen ze allebei tegelijk: “Communicatie!” Tommy is heel duidelijk: ”Je moet altijd eerlijk zijn naar elkaar toe en duidelijk uitspreken wat je bedoelt. Alleen dan word je een heel hecht team.”

Maikel en Tommy zijn leraar en leerling. Maar als je denkt dat de leerling alleen leert van de leraar, dan heb je het mis. Dankzij de kennis en interesse van Tommy voor IT kan hij ook Maikel regelmatig iets nieuws vertellen.

Werken en leren

“Tommy en ik zijn al anderhalf jaar een team. Ik leid Tommy op terwijl hij op school de theorie leert en dat doet hij heel goed. Hij haalt dikke tienen en ik ben heel erg trots op hem. Samen leren we; hij van mij en ik van hem. Hij is van een andere generatie en gaat heel gemakkelijk om met computers bijvoorbeeld. Wat mij een boel moeite kost, is voor hem zo gedaan. Hij vult mij echt aan en we vormen samen een topteam.”

Tommy lacht: “Toen deze kans bij Van Hout voorbijkwam, heb ik ‘m meteen aangepakt. Als iemand me ooit studie of loopbaanadvies zou vragen, dan zou ik zeggen: niet twijfelen maar doen!”

Samenwerken met Duitsland

“Van Hout is het enige installatiebedrijf in Nederland dat zelf onderhoud uitvoert. De MAN-motoren worden in Duitsland omgebouwd van diesel naar gas. In samenwerking met Sokratherm zorgen wij voor de service en lossen storingen op. Onze klanten zijn blij met ons want de motoren worden zo goed onderhouden dat we zelden een storingsmelding krijgen. Gelukkig, want Tommy en ik voelen ons altijd zeer verantwoordelijk voor ons werk.”

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.