• Home
  • Meet- en Regeltechniek

Meet- en Regeltechniek

Team meet- en regeltechniek, beter bekend als M&R bestaat uit 4 technici en 1 projectmanager. Projectmanager Maik en meet- en regeltechnieker Marck vertellen over hun werk. Het hechte team heeft ruimte voor een (leerling)monteur.

Hoe is Van Hout als werkgever?

Maik: “Ik wilde een functie die zich deels buiten en deels binnen de kantoormuren afspeelde, dat kon bij Van Hout. Het inwerktraject verliep probleemloos. Ik werd door de toenmalige projectleider ingewerkt en kon tegelijkertijd de buitendienst ondersteunen. Ik was heel snel up- and-running.”

Marck: “Het voelt als een warm nest. Geen poespas, korte lijnen. We kunnen onze afdeling zelf organiseren en input geven voor verbetering. Plus we krijgen de kans om daar iets mee te doen. We pakken één ding tegelijk aan. Liever een paar zaken goed doen, dan veel half werk afleveren. Zo maken we als afdeling stappen vooruit en dat geeft werkplezier.”

Hoe zien jullie projecten er uit?

Maik: “Het begint bij de calculatie. Calculator Joost maakt een opzet voor de installatietechnische kant en wij haken dan aan voor de invulling van de meet- en regeltechniek. Zo kan Joost eventuele aanpassingen nog doorvoeren. Zodra een offerte opdracht wordt, volgt de overdracht. Voorheen sloot dan alleen de projectleider-W aan, maar tegenwoordig zijn wij vanuit M&R ook bij die overdracht aanwezig. Dat is heel belangrijk, zodat we kunnen meedenken, maar vooral ook om later in het traject onnodige kosten te voorkomen.

Marck: “Vaak worden er tijdens een project nog wijzigingen aangebracht aan de installatie. Dat kan consequenties hebben voor de meet- en regeltechniek. Het is zelfs mogelijk dat een slimme aanpassing aan de voorkant nadelig uitpakt voor de meet- en regeltechniek. Doordat we van A tot Z betrokken blijven, voorkomen we dat.

Maik: “Na de offerte- en calculatiefase gaan we plannen. We werken daarbij terug vanuit de opleverdatum, we weten tenslotte wanneer iets opgeleverd moet worden. De meet- en regeltechniek zit doorgaans in de slotfase: pas wanneer de installatie gereed is, kunnen we die inbedrijfstellen.”

Maik: “Als de planning klaar is, start het team met de bekabeling. Vervolgens komt de regelkast binnen. Die moet worden aangesloten en gecontroleerd. Tegelijkertijd houdt Marck zich bezig met de softwareproductie. Daarna gaan we inbedrijfstellen. Marck gaat dan letterlijk bij de regelkast zitten om te zien of wat hij middels de software aanstuurt, ook het gewenste effect heeft. Voor een kantoorpand is dat niet zo ingewikkeld, maar voor bijvoorbeeld een cleanroom kan een onjuiste inbedrijfstelling verregaande gevolgen hebben. Je blaast er zo een wand of plafond uit, als je iets verkeerd instelt.”

Maken jullie vaak acute storingen mee?

Marck: “Omdat de meeste storingen veroorzaakt worden doordat een installatie anders werkt dan de klant denkt, lukt het heel vaak om problemen snel en op afstand op te lossen. Slechts een klein deel van de storingen is puur meet- en regeltechnisch.”

Maik: “Ja, laatst nog. Spa One in Oosterhout belde ’s ochtends om 10 uur. Ze hadden geen water, een redelijk essentieel onderdeel voor een spa! Dus dan is er even paniek bij de klant. Gelukkig kunnen we op afstand, via de systemen, direct de installatie bekijken en met de klant aan de telefoon hebben we toen de storing snel opgelost.”

Maik: “Dat komt ook doordat we de installatie na de inbedrijfstelling nog een aantal maanden monitoren. Zo kunnen we toekomstige storingen vóór zijn. Tijdens het monitoren pakken we trends erbij: is de temperatuur stabiel, is de regeling stabiel, staat die klep vaak helemaal open? Als zaken te veel of te vaak afwijken, pakken we dat in die fase al aan.”

Hoe zien jullie de toekomst van M&R?

Maik: “Er gaat veel veranderen in de meet- en regeltechniek de komende jaren. Heel futuristisch gezegd: over een tijd hoef je misschien alleen nog maar een opnemer tegen de muur te plakken en de servers van Google doen de rest. Tegelijkertijd is onze branche traditioneel en pakt zaken al jaren op dezelfde manier aan. Daar moeten we wel tegenaan schoppen, bij onze leveranciers bijvoorbeeld. We willen vernieuwen, anders kak je als installateur in en dat is het laatste wat we willen. Gelukkig krijgen we van de directie alle ruimte om daarin initiatief te nemen”.

En de toekomst voor team meet- en regeltechniek?

Maik: “We hebben ruimte voor een nieuwe collega! Op dit moment zijn we vooral op zoek naar een monteur, die ons helpt bij het aanleggen van de meet- en regeltechnische bekabeling. Het doel is om die dan binnen enkele jaren zelfstandig te laten werken, zodat het huidige team ook ruimte krijgt om zich verder te ontwikkelen.”

Neem contact op met team meet- en regeltechniek.

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.