• Home
  • Nieuws
  • Minder CO2. Wij doen mee. Hybride warmtepomp

Minder CO2. Wij doen mee. Hybride warmtepomp

Om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen met het oog op minder CO2-uitstoot, zullen we slimmer met onze energie moeten omgaan en meer moeten inzetten op nieuwe technologische ontwikkelingen. Eén van die technologische ontwikkelingen: de hybride warmtepomp.

Bron: gas2050.nl en KVGN

1. Wat is een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp is een verder ontwikkelde versie van de HR-ketel: een combinatie van een gasketel en een warmtepomp. Hiermee combineer je het beste van beide werelden. De hybride warmtepomp wordt gezien als het verwarmingssysteem van de nieuwe generatie. Het grootste gedeelte van het jaar verwarmt de warmtepomp je huis met behulp van warmte uit de buitenlucht. Op koude dagen neemt de gasketel het automatisch over. Warm water wordt altijd met de ketel verwarmd, zodat er steeds snel heet water uit de kraan komt.

2. Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Eigenlijk als een omgekeerde koelkast. Een koelkast haalt de kou uit de lucht en een hybride warmtepomp haalt de warmte uit de lucht. Hij haalt energie uit de buitenlucht en gebruikt die om de radiatoren of de vloerverwarming van je huis te verwarmen. En daarmee produceer je duurzame energie. Je hebt wel energie nodig om de warmte uit de lucht te halen, maar hybride warmtepompen werken zeer efficiënt. Voor elke Kilowatt aan energie die je er in stopt krijg je 3 Kilowatt terug. Met een hybride warmtepomp verwarm je je huis voor 80% van de tijd met de warmtepomp en voor 20% van de tijd met de gasketel. Op die manier kun je de helft minder gas verbruiken. De warmtepomp heeft wel wat elektriciteit nodig.

3. Welke huizen zijn geschikt voor een hybride warmtepomp?

In principe is elk huis geschikt. Daarmee komt duurzame energie voor iedereen binnen handbereik. Met een hybride warmtepomp heb je een flinke reductie op CO2-uitstoot zonder dat je meteen je hele huis hoeft te isoleren. Je bespaart ongeveer 50% aan gas en de warmtepomp werkt gewoon met je bestaande radiatoren in huis. Bovendien gaat een hybride warmtepomp goed samen met andere energie besparende maatregelen zoals zonnepanelen. En hij levert ook nog eens een verbetering van één of twee energielabel stappen op voor je huis.

4. Wat is groenversnelling?

Met een hybride warmtepomp heb je dus nog maar weinig aardgas nodig. Als je dat aardgas nou ook nog eens ‘vergroent’ is het duurzame effect nog groter en spreken we van ‘groenversnelling’: de combinatie van een hybride warmtepomp met groen gas in plaats van aardgas waardoor de energievoorziening CO2 neutraal wordt.

5. Wat is de link met de gassector?

Hybride warmtepompen passen naadloos in het beleid van Gas op Maat. Binnen de gassector wordt intensief gewerkt om gezamenlijk toe te werken naar een klimaatneutrale energietoekomst in 2050, die betaalbaar en betrouwbaar is. Door Gas op Maat naast duurzame energiebronnen in de gebouwde omgeving in te zetten kan de verduurzaming van de energievoorziening in de bestaande woningen worden versneld. Daar waar meer tijd nodig is voor ontwikkeling van duurzame alternatieven, blijft de flexibele inzet van gas uitkomst bieden. Dit noemen we ‘Gas op Maat’.

6. Zijn er nadelen aan hybride warmtepompen?

Met een hybride warmtepomp verbruik je weliswaar de helft minder gas, maar je verbruikt wel wat meer elektriciteit waardoor de netto besparing tot 30% is. De combinatie hybride warmtepomp en zonnepanelen levert dan veel meer besparing op. Ook de aanschaf van een hybride warmtepomp is relatief duur (ca. 7.000,- euro). Echter, je verdient dit in de jaren van de levensduur terug. De 2000,- euro die je krijgt aan subsidie ontvang je pas na aanschaf van de warmtepomp. De buitenunit die de warmte uit de buitenlucht haalt is ook niet echt fraai. Tenslotte zijn er nog weinig installateurs die een hybride warmtepomp kunnen installeren.

Meer weten over hybride warmte pompen en de installatie?

Kom langs voor een goed gesprek met Van Hout adviseurs en installateurs.

Bron van dit artikel is de KVGN, belangenvereniging voor de gassector. De KVGN deelt kennis, werkt samen, brengt samen en organiseert bijeenkomsten waarbij het onderwerp Energietransitie centraal staat. Van Hout adviseurs en installateurs is lid van de KVGN. 

Een prachtig initiatief van de KVGN is GAS2050. Op deze website vindt u volop informatie over duurzame energiebronnen en hernieuwbaar gas zoals biogas en waterstof, geothermie, Power to Gas en nog een aantal andere technieken. Innovaties die nodig zijn om de doelstellingen voor 2050 te halen.

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.