• Home
  • Nieuws
  • Duurzame energie Nederland op 5,9% - Van Hout op 28%

Duurzame energie Nederland op 5,9% – Van Hout op 28%

Het aandeel duurzame energie in Nederland is in 2016 blijven steken op 5,9%. Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen is nauwelijks groter dan in het jaar ervoor.

Toch is een hoger percentage prima haalbaar; projecten van Van Hout komen uit op een gemiddelde van 28% duurzame energie.

En dat is precies de reden waarom wij elke dag ons verhaal met veel plezier vertellen. Totdat beide cijfers precies gelijk liggen.

Lees ons verhaal

Onderstaand het volledige artikel uit het Financieel Dagblad

Aandeel hernieuwbare energie nauwelijks gestegen

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2016 blijven steken op 5,9%. Dit aandeel is nauwelijks groter dan in het jaar ervoor. Toen kwam 5,8% van de energie uit hernieuwbare bronnen.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt. Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken komt de ‘geringe toename’ voornamelijk doordat grote projecten voor hernieuwbare energie pas in 2018 impact zullen hebben. Ook spreekt het ministerie van een ‘windluw jaar’.

125 petajoule

In totaal werd in 2016 125 petajoule hernieuwbare energie verbruikt, 5% meer dan in 2015. Bijna tweederde daarvan komt uit biomassa. Het verbruik van wind- en zonne-energie steeg met ruim 20%, maar maakt nog altijd minder dan 30% uit van het totale hernieuwbare energieverbruik. Het hardst groeide wind op zee, door de plaatsing van 600 megawatt aan windmolens op zee. Het verbruik van energie uit biomassa nam juist af.

In de Nationale Energieverkenning 2016 van de Rijksoverheid werd een aandeel hernieuwbare energie van 6,4% geraamd. De realisatie loopt daar dus op achter. Een woordvoerder van Minister Kamp benadrukt dat dit geen reden is om nerveus te worden, want er zitten ‘nog veel projecten in de pijplijn’. Het leeuwendeel daarvan zal in 2018 pas meetbaar effect hebben. De minister verwacht daarom dat de doelstellingen van 14% hernieuwbare energie in 2020 en 16% in 2023 binnen bereik blijven.

Verandering in de wet

Het verbruik van biobrandstoffen is in 2016 met ongeveer 20% gedaald ten opzichte van 2015. In dat jaar was het verbruik ook al met 10% gedaald. Volgens het CBS komt dit voornamelijk door een verandering in de wet, die stelt dat leveranciers van motorbrandstoffen minstens 7% hernieuwbare energie moeten leveren. Dat doen zij onder andere door biobrandstoffen bij te mengen, maar zij kunnen ook aan de verplichting voldoen door overprestaties van andere bedrijven administratief over te nemen, aldus het CBS.

Volgens de woordvoerder van minister Kamp komt de daling door een verschil in rapportage over biobrandstoffen op de Nederlandse markt tussen het CBS en de Nederlandse Emissie Autoriteit. Over die verschillen vindt nog overleg plaats.

Bekijk het artikel als pdf of stuur het door: FD aandeel duurzame energie stagneert

De geheimen achter ons succes
Gratis whitepaper
Duurzaam doen we samen
Doe mee!
Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.