commercieel vastgoed

WKK bij Dameco Plating in Veldhoven

“Een WKK-installatie levert geld op”
Van Hout adviseurs en installateurs plaatste bij Dameco Plating BV een warmtekrachtkoppeling (afgekort WKK). Dameco bespaart hiermee jaarlijks €30.000 (30%) op de energiekosten. Daarnaast daalt ook de CO2-uitstoot met ruim 20%.

Concurrentiepositie

Daan Sweegers (L) en Jan van Hout

Daan Sweegers (L) en Jan van Hout

Kostenbesparing, een verbeterde concurrentiepositie en milieuwinst waren voor Daan Sweegers, directeur van Dameco de redenen om te kiezen voor een WKK: “Bij Dameco Plating BV in Veldhoven verbruikten drie grote CV-ketels elke dag veel gas om de benodigde energie te leveren. De jaarlijkse onderhoudskosten van de ketels en de gasprijzen werden steeds hoger. In plaats van te kiezen voor de traditionele weg en de ketels te vervangen door nieuwe exemplaren, vroegen we Van Hout om  mee te denken over een alternatief.”

Kostenverlaging

Met de jaarlijks stijgende prijzen voor gas en elektriciteit, is kostenverlaging zeer belangrijk. De WKK is een slimme manier om warmte te produceren. De installatie produceert gelijktijdig warmte en elektriciteit, waarbij de brandstof (gas) veel beter wordt benut. En dat vertaalt zich in een kostenverlaging op verschillende vlakken. Omdat de WKK wordt aangepast aan de warmtevraag, is deze ook rendabel voor kantoorpanden en thuisgebruik.

Duurzame energie

Van Hout timmert al jaren aan de weg op het gebied van duurzame energie. Directeur Jan van Hout: “In plaats van standaard te kiezen voor vervanging, kijken wij naar het proces. Waar zitten de kosten? Welke oplossing past bij de energievraag? Wat brengt de toekomst? Je kunt er voor kiezen om nu minder te investeren, maar dat betekent in de toekomst elk jaar een hogere energierekening betalen. Er zijn specifieke oplossingen voor elk energievraagstuk. Voor Dameco biedt een WKK het hoogste rendement. De terugverdientijd voor deze WKK staat op 5-6 jaar. Dameco bespaart nu al € 8,50 per uur op de energiekosten.”

Dameco moet voldoen aan strenge milieueisen vanuit de overheid. Ook heeft de branche meerjarenafspraken gemaakt over het terugdringen van de CO2-uitstoot met 20%. Dameco voldoet op deze manier in één klap aan de gestelde eisen. Daan Sweegers: “Op deze manier innovatief en maatschappelijk verantwoord ondernemen, maakt je als bedrijf weerbaar voor de toekomst.”

Terugverdientijd

De WKK heeft een levensduur van ongeveer 12 jaar. Na 6 jaar heeft Dameco de WKK volledig terugverdiend en blijven er nog 6 jaar over waarin de installatie letterlijk geld oplevert. Dankzij intensieve monitoring blijkt tevens dat de WKK nog optimaler in te zetten is voor Dameco. Jan van Hout: “We laten de installatie ’s avonds langer doordraaien. De energie die vrijkomt, wordt opgeslagen voor het productieproces van Dameco. De warmte die vrijkomt, sturen we direct door naar de buren. Zij werken in ploegen en hebben 24 uur per dag een warmtevraag.”

Sjaak Verheijen,  beleidsmedewerker duurzaamheid, gemeente Veldhoven

“De gemeente Veldhoven gaat de dialoog aan met ondernemers over duurzaam ondernemen. We willen ondernemers er bewust van maken dat een goed bedrijfsrendement prima samen gaat met milieuwinst en een bijdrage aan de samenleving. De samenwerking tussen Van Hout en Dameco is een mooi voorbeeld van bedrijven die een stapje verder gaan dan hun wettelijke verplichtingen. Want duurzaam ondernemen loont!”

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.