commercieel vastgoed

Hoogwaardige verduurzaming voor Vrieskade / Vitelco

VrieskadeIn opdracht van Vrieskade en Vitelco, onderdeel van de internationale veehandelsorganisatie PALI Group, heeft Van Hout maar liefst 45.000 m3 opslagruimte, diverse productiehallen en 200 m2 kantooroppervlak verduurzaamd. Het voornaamste doel van de installatietechnische modernisering was structurele energiebesparing en CO2-reductie. Door middel van slimme oplossingen als een warmtekrachtkoppeling (WKK), warmteterugwinning (WTW) en CO2-sturing is dit doel tot tevredenheid van de opdrachtgever behaald. De investering zal daardoor naar verwachting al na 6 jaar zijn terugverdiend. De terugverdientijd is extra kort dankzij aantrekkelijke fiscale mogelijkheden die de oplossingen met zich meebrachten (MIA en VAMIL). Paul Meeuwissen, directeur operational affairs bij Vitelco: ”De creatieve oplossingen op het gebied van verduurzaming van ons vrieshuis Van Hout hebben ons enorm geholpen. De intelligente combinatie van maatregelen zorgt voor structurele energiebesparing, die ook nog eens bijzonder fiscaal vriendelijk is.”

Honderden tonnen vlees per dag

De activiteiten van Vrieskade en Vitelco vinden plaats aan de Veemarktkade te ’s-Hertogenbosch. Vrieskade beschikt over een totale opslagcapaciteit van 45.000 m3, verdeeld over 10 verschillende vriescellen. De vereiste temperatuur in de cellen kan sterk uiteen lopen; een bewaartemperatuur van – 25 graden Celsius is niet ongewoon. De bedrijfshallen zijn voorts uitgerust met vriestunnels en machines voor plaatvriezen, ontdooien, zagen en verpakken. Vanzelfsprekend zijn de koeltechnische installaties computergestuurd, evenals veel andere (bewakings)systemen. De productie-units van Vitelco zijn gericht op de verwerking en bewerking van kalveren. Dagelijks worden door de werkmaatschappijen gezamenlijk honderden tonnen vlees bewerkt, verwerkt, ingevroren en getransporteerd.

Grote stappen op MVO-gebied

Al met al leiden de bedrijfsactiviteiten tot een hoge energiebehoefte. PALI Group (Vrieskade en  Vitelco) heeft zich altijd al ingezet voor milieubewust ondernemerschap, maar hebben dankzij Van Hout nu buitengewoon grote stappen gemaakt op MVO-gebied. Het bedrijfsgebouw is gerenoveerd conform de GPR Gebouw-standaard  en voldoet aan alle eisen voor GPR niveau ‘Zeer duurzaam gerenoveerd gebouw volgens GPR Gebouw 4’. Dat maakte het mogelijk om gebruik te maken van aantrekkelijke fiscale mogelijkheden MIA en Vamil.

Toegepaste technieken

  • Gevelisolatie
    Van Hout staat voor rendement; om dat te behalen wordt altijd allereerst gekeken naar de bespaarmogelijkheden. Onderzoek wees uit dat de buitenzijde van het gebouw niet optimaal geïsoleerd was. Daarom is allereerst extra isolatie aangebracht.
  • WKK
    Een geavanceerde warmtekrachtkoppeling zorgt voor een slimme productie van warm proceswater (1.3 mW) en elektriciteit (140 kW). De stroom wordt gebruikt voor de koeling in de cellen en om de uiteenlopende machines te laten draaien. Met de restwarmte die vrijkomt wordt het proceswater verwarmd, waarmee de fabriek een aantal keren per dag wordt schoongemaakt.

Gerealiseerde besparingen

De totale investering voor Vrieskade bedroeg ruim 3 miljoen euro. Middels de inzet van GPR-gebouw kon een fiscaal voordeel van ruim 300.000 euro op worden gehaald via MIA en Vamil. De genomen installatietechnische maatregelen zullen resulteren in een jaarlijkse energiebesparing die gelijk staat aan de uitstoot van 220.000 kg CO2 per jaar. Gerekend met de huidige energieprijzen komt dat neer op zo’n 390.000 euro per jaar. In combinatie met verdere voordelen voor Vrieskade en Vitelco is de verwachting dat de investering in 6 jaar tijd wordt terugverdiend. Maarten van Heeswijk, projectleider bij Van Hout: “We hebben voor Vrieskade het verschil gemaakt met onze integrale benadering van het verduurzamingsvraagstuk. Van Hout heeft alle bouwkundige, installatietechnische, fiscale en financiële aspecten in deze casus gecombineerd. Daardoor is de investering Vitelco en Vrieskade maximaal efficiënt, ligt het rendement hoog en biedt het toegevoegde waarde voor de toekomst.”

Over de PALI Group

Vitelco logoDe PALI Group is sinds de oprichting in 1959 uitgegroeid tot een internationaal opererende veehandelsorganisatie en is met name gericht op kalfsvlees en geiten(lams)vlees. Geïntegreerde werkmaatschappijen in Nederland, België, Duitsland en Italië vormen samen een moderne productieketen, met onder andere eigen productie-, bewerkings-, opslag- en transportfaciliteiten. De afzetgebieden van de PALI Group bevinden zich zowel binnen als buiten Europa. Vrieskade en Vitelco zijn beide gevestigd aan de Veemarktkade in Den Bosch.

Kijk voor meer informatie op www.paligroup.nl, www.vitelco.nl of www.vrieskade.eu.

Mogen wij u helpen besparen?

Meer weten over de milieu- en kostenbesparende maatregelen die Van Hout kan treffen binnen uw productie- en/of opslagfaciliteiten? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.