commercieel vastgoed

Logistiek centrum VOS Logistics Roosendaal

Van Hout had de lead bij de bouw van het BREEAM gecertificeerd logistiek centrum voor VOS Logistics. Kostenbesparing en duurzaamheid voor eigenaar én gebruiker.

In naam van VOS Logistics gaf Bouwonderneming Goevaers & Znn. opdracht tot de bouw van een uiterst duurzaam en energiezuinig logistiek centrum met als uitgangspunt ‘we dare to care’. Speerpunten zijn het energieverbruik en waterverbruik van het pand. Daarnaast tellen het welzijn van de medewerkers en een groene omgeving ook mee bij de realisatie. De oppervlakte van het pand: 16.484 m2.

 

 BREEAM nl

Beoordeling: 3 sterren – Very Good
Type Software: Breeam-NL Nieuwbouw 2011 v 1.0

 

Van Hout koos ervoor om het project aan te vliegen vanuit het internationale BREEAM-systeem. Door in een vroeg stadium de scherpe BREEAM-eisen mee te nemen en integraal samen te werken met opdrachtgever, bouwteam en gebruiker, is er een volledig duurzaam gebouw neergezet tegen aanzienlijk lagere kosten. Bovendien bespaart VOS Logistics jaarlijks door lage onderhouds- en energiekosten.

Split incentive opgelost

Bijzonder aan het gebouw voor VOS Logistics is dat gebruiker en eigenaar niet hetzelfde zijn, een split incentive dus. Goevaers is opdrachtgever en VOS Logistics is uiteindelijk de gebruiker. Van Hout hield tijdens het proces de belangen van beide partijen duidelijk voor ogen. We ontwikkelden een gebouw met een BREEAM ‘very good’ certificaat. Voor de financiering konden we daarom gebruik maken van de fiscale regeling MIA\VAMIL.

Duurzame oplossingen

Bij alle oplossingen in het gebouw is gekozen voor een optimale mix tussen comfort en duurzaamheid:

  • Ventilatie, verwarming en koeling zijn op elkaar afgestemd door gebruik te maken van lage temperatuur vloerverwarming (LTV-verwarming), zomernachtventilatie en klimaatplafonds.
  • Verkoeling van het gebouw gebeurt door een gesloten bronsysteem. Een hoog rendement warmtepomp zorgt voor de(basis) vloerverwarming, HR+++ cv ketels vangen de piekbelasting op.
  • De verlichting in de kantoorruimtes wordt geregeld door bewegingsmelders, de verlichting aan de raamzijde is voorzien van een dagregeling die de intensiteit aanpast naar gelang het weertype. De verlichtingsarmaturen in de kantoorruimtes zijn in hoog frequent uitgevoerd. In de hal is er gekozen voor LED-verlichting met bewegingssensoren (minder warmte afgifte, minder energieverbruik, langere levensduur).
  • Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor spoelingen van toiletten en het sproeien van de tuin. Bovendien zijn er waterbesparende sanitaire toestellen geplaatst en werken de wastafelkranen elektronisch en met debietbeperking. Het warmwater leidingnet is voorzien van een circulatiesysteem om wachttijden te verkorten. Het koudwater leidingnet is voorzien van lekdetectie.

Naast bovenstaande ‘bijzondere’ duurzame oplossingen, zijn er oplaadpunten voor elektrische auto’s, leveren zonnepanelen duurzame stroom, is er gestuurde regeltechniek voor ventilatie en frisse lucht / CO2, zijn er diverse soorten bemetering aangebracht om het energieverbruik inzichtelijk te krijgen en te monitoren en heeft het kantoorgebouw een hoge isolatiewaarde (Rc. 5,0).

Rendement

Het rendement voor Goevaers? Een jaarlijkse kostenbesparing op energie van ongeveer €7.000. Het rendement voor VOS Logistics? Voldoen aan de eisen van haar klanten door een duurzame leverancier te zijn en actief bij te dragen aan CO2-reductie. Bovendien biedt het pand voor de medewerkers en klanten van VOS Logistics een hoog comfortlevel.

Meer weten over het logistiek centrum voor VOS Logistics of over onze duurzame installatie oplossingen voor commercieel vastgoed? Neem contact op.

Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.