• Home
  • Nieuws
  • TU/e Atlas is het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld

TU/e Atlas is het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld

Zonnepanelen voor voormalig hoofdgebouw TU/E maken een gasaansluiting overbodig. Daarmee wordt Atlas het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld.

Stroom voor 152 huishoudens

Samen leveren de zonnepanelen elk jaar minimaal 500.000 kilowattuur via zonnestroom. Dit is gelijk aan de stroomproductie voor 152 huishoudens!

Een perfecte dag!

Het is 23 graden. Op de campus van de TU/e zitten her en der studenten in het gras te genieten van het zomerse weer. Langzaam drijven wat witte wolken voorbij, verder is de lucht strakblauw.

“Dit is een perfecte dag!”, zegt Boudewijn Elmans. De projectleider van de dienst Huisvesting van de TU/e staat op het dak van het grote studentensportcentrum. Sinds kort liggen hier en op een tweede campusgebouw in totaal zo’n 2500 zonnepanelen. “Qua locatie, belastbaarheid en grootte zijn dit de meest geschikte daken van de campus.”

Voor in de prijzenkast

BREEAM-NL beloont het ontwerp voor het gerenoveerde gebouw met het hoogst haalbare duurzaamheidspredicaat ‘outstanding’. Daarnaast won de nieuwbouw een BREEAM award in Londen. Het gaat om ‘Oscars’ voor de meest duurzame gebouwen.

Samenwerking OVVIA en Van Hout

De universiteit schaft de panelen niet zelf aan, vertelt Ronald van Nattem, Hoofd Beheer en Onderhoud van Dienst Huisvesting. “Het is niet onze core business om energie op te wekken en we wilden ook geen risico dragen.”

“OVVIA krijgt daarom van ons de gelegenheid om panelen op onze daken te plaatsen. Zij zorgen voor installatie en onderhoud en in ruil daarvoor garanderen we dat we de komende vijftien jaar de opgewekte stroom afnemen.” OVVIA schakelde Van Hout in voor de techniek en installatie van de PV-panelen.”

Het zonnepanelenproject bij de TU/e in cijfers

  • 2500 zonnepanelen liggen inmiddels op 2 gebouwen van de TU/e campus.
  • Verwachte opwek 600.000 kWh: 25 procent van de energievraag van het vernieuwde hoofdgebouw van de TU/e.
  • Verminderde CO2-uitstoot door deze maatregel: 335.000 kg per jaar, gelijk aan de directe CO2-uitstoot van ruim 41 huishoudens.

Fiscaal voordeel en subsidie

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de subsidieregeling SDE+ van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

23

Slim installeren zorgt direct voor kosten besparingen.

Jan van Hout
Duurzaam doen we samen
Doe mee!
Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.