Legionellabeheersing

De legionellabacterie heeft de laatste jaren regelmatig onrust veroorzaakt. De bacterie bevindt zich in minuscule vochtdruppels die ontstaan na verneveling bij douches, tapkranen, hogedrukreiniging, luchtbevochtigers en koeltorens. De bacterie kan zeer gevaarlijk zijn als deze wordt ingeademd en diep in de longen terecht komt. Van Hout is actief in legionellabeheersing.

Frank van Stiphout, projectleider bij Van Hout: “Het wordt steeds belangrijker dat we proactief bezig zijn met de risico’s van legionella. We verwachten van onze monteurs dat ze kritisch kijken naar installaties en overleggen als ze denken dat de legionellabeheersing beter kan.”

Legionellabeheersing: risico analyse

De Nederlandse overheid verplicht bedrijven en instellingen om de risico’s op groei van legionella te beheersen. Van Hout zorgt voor een gezonde leefomgeving. Legionellabeheersing is daarvan een belangrijk onderdeel. Onze aanpak start met een risico analyse. Hoe loopt het (drinkwater) leidingnetwerk? Op welke plaatsen zijn er tappunten? Zijn er punten waar het water blijft stilstaan? Zijn delen van het leidingnetwerk slecht geïsoleerd? Kortom: wat zijn de risico’s op ontwikkeling van de legionellabacterie?

Legionellabeheersing: beheersplan

Omdat wet- en regelgeving over legionellabeheersing vaak jaarlijks verandert, is een risico analyse niet voldoende.

Frank beaamt dat regelgeving verandert: “Voorheen mochten T-stukken afgedopt worden, tegenwoordig niet meer. Alles moet nu glad afgewerkt worden. Ook kijken we steeds meer naar overdimensionering van leidingen. Als leidingen groter worden, is de frictie in die stukken lager, waardoor water gemakkelijker blijft staan. Oftewel: er is een groter risico op legionella.”

Daarom stelt van Hout aanvullend op het onderzoek, een beheersplan op. In een legionella beheersplan worden de risico’s en de mogelijkheid om deze te beheersen beschreven. Denk aan het spoelen van de leidingen op vaste tijdstippen.

Legionellabeheersing: onderhoud en logboek

Voor de uitvoering van de beheersmaatregelen wordt (intern) een verantwoordelijke persoon aangesteld. Hij of zij noteert alle acties in een logboek. Onze experts ondersteunen bij het bewaken van alle uitgangspunten op het gebied van legionellabeheersing.

Van Hout komt in actie als uit de controles blijkt dat er iets niet in de haak is. We zetten de keerkleppen op de juiste plek, sluiten tappunten die niet gebruikt worden af en dode leidingen worden glad afgewerkt.

Impact van legionellabesmetting

Frank: “Wordt legionella geconstateerd dan proberen we snel te schakelen. Toch is het niet altijd nodig om dezelfde dag in actie te komen. Vaak gaat het om douches die niet gebruikt worden (iedereen kent de doucheruimte die vol met bezems en andere rommel staat). Je wil ook niet dat meteen alle alarmbellen afgaan want als een bedrijf zijn deuren tijdelijk moet sluiten vanwege een legionellabesmetting, dan heeft dat flinke impact. Daarom werken we aan legionellabeheersing in de breedste zin van het woord.”

Van Hout brengt samenhang

Van Hout is gecertificeerd adviseur en installateur op het gebied van legionellabeheersing. Samen met u zorgen we voor een veilige en slimme aanpak tegen legionella. Meer weten? Neem contact met ons op of vul het contactformulier in.

Onze geheimen in uw mailbox?
Meld u aan voor de nieuwsbrief!
Van Hout nieuwsbrief
direct aanmelden
Neem contact met ons op
Postbus 446, 5500 AK Veldhoven
De Run 5443, 5504 DG Veldhoven

(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Aanmelden nieuwsbrief

Lees ons privacybeleid

Bel mij terug

Lees ons privacybeleid

Op www.van-hout.com gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.