commercieel vastgoed

Comfortabel, intelligent en duurzaam bedrijfspand voor VDL Kunststoffen

VDL Kunststoffen is een onderdeel van de VDL Groep. Als toeleverbedrijf heeft VDL Kunststoffen meer dan 50 jaar specialistische ervaring in het (2K)spuitgieten van technische componenten voor automotive, farmacie, industrie en transport.

VDL Kunststoffen toont een constante groei. Het huidige bedrijfspand in Heeze heeft geen ruimte meer om te groeien en die ruimte is er wel op het bedrijvenpark in Nederweert. Daar bezit VDL al jaren een lap grond van 32.623 vierkante meter. Precies daar, naast een belangrijke verkeersader, de A2, verrijst het komende jaar een gloednieuw en duurzaam bedrijfspand voor VDL Kunststoffen.

Meest duurzame oplossingen met maximale subsidie

Van Hout adviseurs en installateurs is vaste partner van VDL. Eerder werkte Van Hout in het bouwteam aan de nieuwbouw voor VDL Fibertech Industries. Op dit moment werken we aan VDL Enabling Technologies Group. Koen van Heeswijk, directeur Van Hout: “Begin 2016 vroeg VDL ons het bestek te schrijven voor de nieuwbouw van VDL Kunststoffen. Het ging om de proces- en de gebouwgebonden energie. Specifieke vraag: adviseer ons duurzame oplossingen met hoog rendement en maximale fiscale optimalisatie. Een uitdaging die precies in ons straatje past.”

Comfort met restenergie

De belangrijkste energiebesparing en meest duurzame oplossing werd gevonden in een koppeling met de restenergie van het productieproces. VDL Kunststoffen is 24 uur per dag in bedrijf. Allereerst wordt de kunststof verwarmd tot vloeibaar om te spuitgieten. Eenmaal gereed, moet de kunststof weer worden afgekoeld voor verdere bewerking. Met de restwarmte werd tot op heden niets gedaan.
109 ton CO2 reductie door gebruik van restwarmte

Restwarmte verwarmt 162.500 m3 hal en kantoor

Van Hout bedacht een oplossing om de restwarmte van het productieproces te gebruiken voor het verwarmen van het bedrijfspand (15.000 m2 hal en 2.000 m2 kantoor). De restwarmte is voldoende om het volledige pand te verwarmen.

Optimale combinatie van installaties voor comfort en gebruik van restenergie uit het productieproces

Koude van buiten koelt productieproces

Daarnaast adviseren we maximaal gebruik van vrije koeling. Via droge koelers op het dak wordt de kou van buiten gebruikt om het dagelijkse productieproces te koelen. De koude wordt opgeslagen in bufferkelders met hoogwaardige pompen. Na doorrekening van de Total Cost of Ownership van diverse alternatieven, adviseerde Van Hout hoogwaardige pompen met een lange levensduur.

Fiscaal voordeel

Door ruimschoots te voldoen aan de wettelijke eisen (van nu en in de nabije toekomst), voldoet de nieuwbouw van VDL Kunststoffen aan certificering door GPR Gebouw. GPR Gebouw maakt duurzaamheid zichtbaar via vijf thema’s: Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Mede dankzij de GPR certificering komt de nieuwbouw van VDL in aanmerking voor fiscaal voordeel uit de energie-investeringsaftrek (EIA) en de regeling milieu-investeringsaftrek (MIA).

Maximaal fiscaal voordeel dankzij duurzame installaties

Bouwplanning

Herman Borgmans, projectleider Van Hout: “We bouwen gefaseerd. Op dit moment is de bouwplaats gereed en zijn we gestart met de fundering. De eerste zichtbare opbouw is de staalconstructie begin mei. Tot aan de bouwvak komen daar de verdiepingsvloeren bij. Na de bouwvak start de afbouw met wanden, plafonds en installaties. Begin 2018 is de oplevering van de duurzame nieuwbouw van VDL Kunststoffen.”

Samenwerking

VDL koos voor hetzelfde bouwteam als bij de bouw van VDL Fibertech Industries in Hapert . Architect, constructeur, bouwkundig aannemer, installateur en elektricien; de partijen zijn gewend om intensief samen te werken en kennis te delen. Herman: “Mede door onze efficiënte samenwerking én een optimale voorbereiding, loopt het bouwproces straks sneller en soepeler.”

Ook Stijn Kennis, coördinator bij VDL Vastgoed bv deelt deze mening: “Werken in een bouwteam past bij onze bedrijfsfilosofie: ”Kracht door Samenwerking.” Dat dit team al goed op elkaar ingespeeld is, is daarbij een mooie bonus!”

Kengetallen

  • Oppervlakte: 15.000 m2 hal en 2.000 m2 kantoor
  • Contractwaarde: 1,6 miljoen
  • Oplevering: begin 2018
  • Besparing: 109 ton CO2 door gebruik van restwarmte voor verwarming
  • Techniek: Restwarmte van productieproces verwarmt hal en kantoren. Koude van buiten koelt productieproces

Meer weten over onze duurzame installatie oplossingen voor commercieel vastgoed? Neem contact op met Van Hout.

Benieuwd naar úw fiscaalvoordeel?
Wij rekenen het uit
De geheimen achter ons succes
Van Hout whitepaper
Gratis whitepaper
Neem contact met ons op
De Run 5443,
5504 DG Veldhoven
(040) 253 23 52
info@van-hout.com
Routebeschrijving >
Aanmelden nieuwsbrief
Bel mij terug